Στις 15.12.2020, το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (EJC) διοργάνωσε διαδικτυακά την ετήσια συνάντηση των διευθυντών των Κεντρικών Ισραηλιτικών Συμβουλίων της Ευρώπης, στην οποία το ΚΙΣΕ εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή κ. Ηλία Φρεζή.

Η Συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 30 άτομα,  ξεκίνησε με την ομιλία της εκτελεστικής αντιπροέδρου και διευθύνουσας συμβούλου του EJC κας Ράγια Καλένοβα, η οποία επαίνεσε την ενότητα και την αλληλεγγύη των εβραϊκών κοινοτήτων στην αντιμετώπιση της πανδημίας και του αυξανόμενου αντισημιτισμού. Η κα Καλένοβα τόνισε επίσης το πόσο σημαντική ήταν η διεξαγωγή του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα που έγινε στο Ισραήλ, το οποίο αποτέλεσε το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός στην ιστορία του, καθώς και το καθοριστικής σημασίας επίτευγμα της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Αραβικών χωρών.

Στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων, η πρόσφατη έγκριση της Διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ένταξη του θέματος της καταπολέμησης του αντισημιτισμού σε όλους τους τομείς της πολιτικής. Για τις επιμέρους λεπτομέρειες της Διακήρυξης μίλησαν η διευθύντρια του EJC για θέματα της ΕΕ Αριέλα Βόιτσικ και ο διευθυντής στρατηγικής πολιτικής του EJC Γιοχανάν Σεϊνάβ.

Η Συνάντηση ολοκληρώθηκε με το άναμμα του έκτου κεριού του Χανουκά με τη συμμετοχή του Ραββίνου Σαμουέλ Λέμπενς, ερευνητή του τμήματος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Χάϊφα και εκπαιδευτικού, ο οποίος μίλησε για τη σημασία του Χανουκά.  

*Μετάφραση - στοιχεία από άρθρο στη ιστοσελίδα του EJC, 16.12.2020