Στις 6.1.2021 διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Δημοσιεύουμε ακολούθως επιγραμματικά ορισμένες από τις δηλώσεις των διεθνών εβραϊκών οργανισμών.   

Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC): Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Ρόναλντ Λόντερ χαρακτήρισε την επίθεση στο Καπιτώλιο ως μια «βάρβαρη προσβολή της εθνικής μας ακεραιότητας και των ιστορικών παραδόσεων μας».  

Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC):  Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή έκανε έκκληση στον Πρόεδρο Τράμπ να «ζητήσει την άμεση παύση των διαδηλώσεων και να σεβαστεί τις διαδικασίες επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων Αμερικής – Ισραήλ (AIPAC):  «Συμμεριζόμαστε το θυμό των Αμερικανών συμπατριωτών μας για την επίθεση στο Καπιτώλιο και καταδικάζουμε την προσβολή στις δημοκρατικές μας αξίες και διαδικασίες».

Anti-Defamation League ADL: «Η βία στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης από το ανώτατο γραφείο (της χώρας μας)».

Αντιπροσωπεία της Διάσκεψης Μειζόνων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων (Conference of Presidents of major American Jewish Organizations -CoP)«Αισθανόμαστε αγανάκτηση από τη βία στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και καλούμε τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν άμεσα».

Διεθνές ΜΠΕΝΕ ΜΠΕΡΙΤ: «Είναι τρομακτικό να βλέπουμε το Καπιτώλιο των ΗΠΑ να πολιορκείται. Το έδαφος γι΄ αυτό καλλιεργείται και υποκινείται πολλά χρόνια».

* Στοιχεία από ιστοσελίδα JTA

* φωτογραφία ιστοσελίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ