Το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, στην τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, για το 2020, απονεμήθηκε στους Ιακώβ Σιμπή και Καρίνα Λάμψα για το βιβλίο τους «Η Διάσωση- Η σιωπή του κόσμου, η αντίσταση στα γκέτο και τα στρατόπεδα, οι Έλληνες Εβραίοι στα χρόνια της Κατοχής», (Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, β΄ έκδοση εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία, 2021).

Η απονομή έγινε στις 23 Μαρτίου 2021, κατά τη Διαδικτυακή Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της 200ής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση.  

Το βιβλίο Η ΔΙΑΣΩΣΗ, που πρωτοκυκλοφόρησε το 2012, είναι βασισμένο σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό και ερευνά σε βάθος τις προσπάθειες για τη διάσωση των Ελλήνων Εβραίων, αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία και ρίχνοντας φως σκοτεινές σελίδες της Κατοχής.

Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου -που μόλις κυκλοφόρησε- είναι εμπλουτισμένη με τους καταλόγους των Εβραίων αιχμαλώτων πολέμου ή κρατουμένων στα ναζιστικά στρατόπεδα που επέστρεψαν στην Ελλάδα. Εκτός από τα ονοματεπώνυμά τους, παρατίθενται οι ηλικίες, τα επαγγέλματα και οι ημερομηνίες άφιξής τους, από τις 17 Απριλίου έως τις 11 Οκτωβρίου 1945.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο ΕΔΩ. 

Δείτε ΕΔΩ την μαγνητοσκοπημένη Διαδικτυακή Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.

Διαβάστε σχετικά: