Στις 12.8.2021 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα juedische-allgemeine η παρακάτω συνέντευξη με τίτλο «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι» του Γενικού Γραμματέα του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρα Ισ. Ελιέζερ στον Τομπίας Κουν για τις δασικές πυρκαγιές και τις προσφορές βοήθειας από την εβραϊκή κοινότητα.

- Κύριε Ελιέζερ, οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται στην Ελλάδα εδώ και μια εβδομάδα. Πώς επηρεάζεται η εβραϊκή κοινότητα στη χώρα σας;

Επηρεαζόμαστε εξίσου από αυτές, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός. Ως εκ τούτου, είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την διάσταση των φωτιών, ότι σκότωσε χιλιάδες ζώα, κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια και εξάλειψε μια τόσο τεράστια έκταση δάσους. Απλά φανταστείτε, μέσα σε μια εβδομάδα, σχεδόν το δέκα τοις εκατό των ελληνικών δασών κάηκαν!

- Η κοινότητα προφανώς όμως δεν επηρεάζεται άμεσα.

Όχι, όλες οι εβραϊκές κοινότητες της χώρας είναι αρκετά μακριά από τις πυρκαγιές.

- Έχουν χάσει μεμονωμένα μέλη της κοινότητάς σας περιουσίες, ένα σπίτι στην εξοχή, στην Εύβοια ή στην Πελοπόννησο;

Όχι μέχρι τώρα.

- Πώς μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτήν την κατάσταση;

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσέφερε επιδέσμους και φάρμακα, όπως ηλεκτρολύτες στους πυροσβέστες, καθώς και τρόφιμα και νερό στις τοπικές αρχές στις περιοχές που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές. Τα μεταφέραμε όλα στην έδρα της πυροσβεστικής και τώρα γίνεται επί τόπου η διανομή. 

- Έχουν δεχτεί τα μέλη της κοινότητας στα σπίτια τους άτομα από τις εκκενωμένες περιοχές;

Μπορεί να συμβαίνει, αλλά δεν το ξέρω με σιγουριά. Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές συντονίζουν τη στέγαση και όλα όσα χρειάζονται οι άνθρωποι από αυτά τα μέρη. Αλλά όποιος μπορεί να βοηθήσει, βοηθάει. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν χρειάζεται να μας καλεί η Κυβέρνηση να δείξουμε αλληλεγγύη. Όλοι δείχνουν συμπόνια και αφοσίωση. 

- Χιλιάδες εθελοντές από όλη τη χώρα έχουν ταξιδέψει στις περιοχές όπου μαίνονται οι φωτιές για να βοηθήσουν. Υπάρχουν μέλη της κοινότητάς σας ανάμεσά τους;

Ναι, για παράδειγμα, αρκετά από τα μέλη μας υποστηρίζουν τους πυροσβέστες επί τόπου. Έχουν διδαχθεί προηγουμένως πώς να το κάνουν αυτό.

- Και άλλοι?

Άλλοι - ναι, ένας αρκετά μεγαλύτερος αριθμός - είναι μέλη φιλοζωικών οργανώσεων. Ταξίδεψαν στις δασικές πυρκαγιές για να σώσουν ζώα, τόσο κατοικίδια και αγροτικά ζώα στις μικρές πόλεις και στα χωριά, όσο και άγρια ζώα στα δάση. Παρόλα αυτά, είναι λυπηρό το γεγονός ότι πολλά ζώα σκοτώθηκαν από τη φωτιά. Σε αντίθεση όμως με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, αυτή τη φορά, Δόξα τω Θεώ, δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη ζωή.