Να αναγνωριστεί επίσημα και στην Ελλάδα η 6η Μαρτίου ως Ημέρα Μνήμης των Δικαίων θα ζητήσουν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Αυτό ανακοινώθηκε στις 17.3.2022 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την Πορεία Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος υπό τον τίτλο «Ποτέ Ξανά, Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 11.00 το πρωί.

«Από κοινού θα ζητήσουμε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να θεσπιστεί η 6η Μαρτίου και στην Ελλάδα ως Ημέρα Μνήμης των Δικαίων. Είναι μια πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης ώστε να τιμάται και στη χώρα μας η μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων, που διαχρονικά και σε όλα τα μέρη του πλανήτη, στήριξαν τον ανθρώπινο πόνο, όπου υπήρχε γενοκτονία και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Τι είναι η Ημέρα Μνήμης των Δικαίων

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Δικαίων (European Day of Remembrance for the Righteous) καθιερώθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (10 Μαίου 2012), κατόπιν πρότασης διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Ευρώπης, για να τιμηθούν οι άνθρωποι εκείνοι που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε μορφής ολοκληρωτισμό, βοηθώντας τους καταδιωκόμενους συνανθρώπους τους.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου, ημέρα θανάτου του ισραηλινού δικαστή Μοσέ Μπέισκι (1921-2007), ιδρυτή της «Επιτροπής Δικαίων» στο Ισραήλ («Κήπος των Δικαίων»), η οποία τιμά αυτούς που βοήθησαν τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και από την οποία είναι εμπνευσμένη η Ευρωπαϊκή Μνήμη Μνήμης των Δικαίων.

*Στοιχεία από ιστοσελίδα voria.gr, 17.3.2022