Στη σημερινή επέτειο των 84 χρόνων από τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Νοεμβρίου 1938, που καταγράφηκε στην ιστορία ως «η Νύχτα των Κρυστάλλων», αναλογιζόμαστε το χρέος και την ευθύνη μας απέναντι στη νέα γενιά. Γιατί χρέος και ευθύνη της δικής μας γενιάς είναι η μετάδοση της γνώσης και η διατήρηση της μνήμης στις επόμενες γενιές.

Η «Νύχτα των Κρυστάλλων» αποτέλεσε την απαρχή των συστηματικών ενεργειών εξολόθρευσης των Εβραίων, το εφαλτήριο της υλοποίησης της «Τελικής Λύσης» που είχε σχεδιασθεί από το Χιτλερικό καθεστώς για την ολοκληρωτική εξόντωση των Εβραίων. Ήταν η Νύχτα που σηματοδότησε την πιο σκοτεινή σελίδα της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα, με την καταστροφή, τη βεβήλωση και τον εμπρησμό εκατοντάδων συναγωγών και εβραϊκών νεκροταφείων στη Γερμανία και στην Αυστρία. Έσπασαν τζάμια καταστημάτων, λεηλάτησαν και έκαψαν βιβλία... 

Σήμερα θυμόμαστε εκείνη τη σκοτεινή Νύχτα, αναλογιζόμαστε πού μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα η μισαλλοδοξία και ο αντισημιτισμός, και ανησυχούμε όταν στην Ευρώπη του 2022 εκκολάπτεται ξανά το αυγό του φιδιού.

Απόψε ανάβουμε τα φώτα του πολιτισμού, της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και κάθε μέρα αντιτάσσουμε τη γνώση και τη μνήμη απέναντι στο σκότος και τη λήθη.

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2022

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ