Shalom, Αδέρφια μου απ’ όλο τον κόσμο, φίλοι μου,

Όπως όλοι οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο μαζεύονται μαζί με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους για το Χανουκά, με τη ζεστασιά και το φως που φέρνει η συντροφιά, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις θερμότερες ευχές μου, με όλους εσάς αλλά και με τους ηγέτες που βρίσκονται στο Ισραήλ.

Η ιστορία του Χανουκά αφορά τους ανθρώπους που αγκαλιάζουν την αλήθεια τους και εμπνέουν ο ένας τον άλλον να μείνουν ενωμένοι.

Αγαπημένοι μου φίλοι,

Μέσα στην εβραϊκή οικογένεια μας ζητείται να βρούμε τι είναι αυτό που μας κρατάει ολοκληρωμένους και αφοσιωμένους στo δικό μας κοινό πεπρωμένο. Δεν είναι μυστικό πως οι πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ, άφησαν πολλούς Εβραίους απ’ όλο τον κόσμο να αναρωτιούνται για το πού ανήκουμε με την συλλογικότητά μας. Αυτό είναι πολύ φυσικό και ως Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, καλωσορίζω αυτές τις φωνές, οι οποίες δείχνουν το πόσο σημαντικό είναι για εμάς το Κράτος του Ισραήλ.

Θέλω να μας θυμίσω, αυτό που ήταν πάντα μέρος της ιστορίας μας και του τρόπου μας, να  υπολογίζουμε τις δύσκολες ερωτήσεις. Η εβραϊκή παράδοση ανέκαθεν εκτιμούσε τη συζήτηση και το διάλογο γιατί μας επιτρέπει να μαθαίνουμε ο ένας απ’ τον άλλον και να λύνουμε τις δύσκολες ερωτήσεις, ώστε να αναπτυχθούμε δυνατότερα μαζί.

Πιστεύω πως αν βάλουμε στην άκρη τις αντιδράσεις μας και εμφανιστούμε με τη θέληση πραγματικά να ακούσουμε τον άλλον, θα δούμε ότι όλες οι φωνές –και αυτές του Ισραήλ, αλλά και αυτές που βρίσκονται ανάμεσα στις Εβραϊκές κοινότητες- είναι η μεγαλύτερή μας δύναμη.

Αγαπημένοι μου φίλοι,

Ας θυμόμαστε για το φετινό Χανουκά, ότι οι διαφορές μας μπορούν πραγματικά να μας κάνουν δυνατότερους. Στη μενορά με τα 8 κεράκια υπάρχει χώρος για όλους.

Εύχομαι σε όλους ένα όμορφο, φωτεινό, ζεστό και χαρούμενο Χανουκά.

Hag Hanukkah Sameach