Την Κυριακή 26 Απριλίου 2009 τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη Συναγωγή Μοναστηριωτών για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των αρχών της πόλεως, του διπλωματικού σώματος, των σωμάτων ασφαλείας, τοπικοί βουλευτές αλλά και πλήθος κόσμου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας του Α.Π.Θ. κ. Ευάγγελος Χεκίμογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη νομοθεσία που σχετίζεται με τα φαινόμενα ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και άρνησης του Ολοκαυτώματος. Ο κ. Χεκίμογλου στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αντιρατσιστικό νόμο 927 τονίζοντας ότι «Επίκληση του νόμου αυτού έγινε σε πρόσφατη δίκη, με αντικείμενο βιβλίο χυδαίου αντισημιτικού περιεχομένου, που αρνείται κατά χονδροειδή τρόπο το Ολοκαύτωμα και εξυμνεί το Ναζισμό».
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η επισήμανση του κ. Χεκίμογλου σχετικά με τον «αντισημιτισμό και τις φυλετικές προκαταλήψεις που προέρχονται συνήθως από την άγνοια και την υπεραπλούστευση. Οι ασφαλέστερες μακροπρόθεσμες μέθοδοι για την καταπολέμηση της άγνοιας και της υπεραπλούστευσης είναι αφενός η ενθάρρυνση της ιστορικής έρευνας αφετέρου η εξεύρεση επιτυχημένων προτύπων για την εκλαΐκευση της ιστορίας».      
Ο πρόεδρος της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, στην προσφώνησή του του τόνισε τη σημασία διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος για να μην επαναληφθούν τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στο χαμό των 50.000 αδελφών μας.
Τέλος, δύο παιδιά της Κοινότητάς μας, ο Σόλων Σολομών και ο Ισαάκ Σασσών μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους από τη φετινή συμμετοχή τους στο March of the Living.