Το αυτοβιογραφικό έργο «Ο Αγών μου», που έγραψε ο Αδόλφος Χίτλερ το 1924 και το οποίο έγινε η «Βίβλος του Γ΄ Ράιχ» μετά την άνοδό του στην εξουσία το 1933, έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα και διχάζει βαθιά την κοινή γνώμη.

Ο προβληματισμός γεννήθηκε από το γεγονός ότι η κυκλοφορία του βιβλίου έχει απαγορευθεί στη Γερμανία από το 1945, όμως αυτή η απαγόρευση λήγει το 2015 και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν πρέπει να επανεκδοθεί ή όχι. Τα δικαιώματα του βιβλίου ανήκουν στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Εναπόκειται, λοιπόν,  στα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν θα παρατείνουν την απαγόρευση και πέραν αυτής της ημερομηνίας, με βάση το νόμο κατά τη διάδοσης ναζιστικού προπαγανδιστικού υλικού.

Το Ισραηλιτικό Συμβουλίου της Γερμανίας τάσσεται υπέρ της επανέκδοσης του επίμαχου συγγράμματος, υπό τον όρο να συνοδεύεται από παραπομπές και σχόλια ακαδημαϊκών, οι οποίοι θα καταρρίπτουν μία προς μία τις εξωφρενικές θεωρίες του «Φίρερ». Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Γερμανίας κ. Στέφαν Κράμερ τόνισε πως «Πρέπει να ετοιμαστεί από σήμερα μία ιστορική κριτική έκδοση για να προλάβουμε διάφορες νεοναζιστικές ομάδες που θα θελήσουν να επωφεληθούν από τον τερματισμό της απαγόρευσης».       

Για το θέμα αυτό δημοσιεύτηκε στις 30.8.09, στην εφημερίδα «Το Βήμα», εκτενές άρθρο του δημοσιογράφου κ. Αυγουστίνου Ζενάκου, στο οποίο αναφέρονται, εκτός από το ρεπορτάζ σχετικά με την επανέκδοση του βιβλίου, και οι θέσεις της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα καθώς και του Κ.Ι.Σ.
 
Στη σχετική δήλωση που έκανε η πρεσβεία του Ισραήλ στο «Βήμα» αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Πολυάριθμες χώρες σε όλον τον κόσμο, μεταξύ τους και πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ψηφίσει νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσίευση ρατσιστικού υλικού ή οποιουδήποτε είδους παρακίνηση εναντίον ατόμων, ομάδων ή μειονοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο υφίσταται η συγκεκριμένη νομοθεσία που απαγορεύει την έκδοση του “Mein Kampf”. Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα δεν έχει υπόψη της τέτοιο νομοθέτημα στην ελληνική νομοθεσία. Υπολογίζοντας τους κινδύνους του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και άλλων ειδών παρακίνησης, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα καλεί τον Έλληνα νομοθέτη να υποστηρίξει έναν τέτοιο νόμο. Η επανέκδοση ενός βιβλίου όπως το “Mein Kampf”, με ή χωρίς σχολιασμό, θα προσφέρει νομιμοποίηση σε ένα από τα πιο ρατσιστικά και αντισημιτικά κείμενα που γράφτηκαν ποτέ και θα οδηγήσει στην επιστροφή του στα ράφια των βιβλιοπωλείων σε όλον τον κόσμο. Ένα αποτέλεσμα ανεπιθύμητο για οποιαδήποτε ανεκτική, δημοκρατική χώρα…».
 
Ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. κ. Μ. Κωνσταντίνης σε σχετικές δηλώσεις του στο «Βήμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο είναι πλήρες ανακριβειών και προτροπών μίσους κατά των Εβραιών. Έχει κάνει λάθος στην άποψη του το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας, σε κάθε περίπτωση το βιβλίο είναι καταδικαστέο. Το πρόβλημα είναι ότι και αν εκδοθεί επίσημα και γίνουν σχόλια και κριτικές σημειώσεις, αυτό θα αποτελέσει οπωσδήποτε ένα είδος διαλόγου με τους αντισημίτες Γερμανούς. Εμείς πάντως ως Έλληνες Εβραίοι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε επανέκδοση και πιστεύουμε ότι το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας πρέπει να ζητήσει παράταση της απαγόρευσης, τουλάχιστον για μερικά χρόνια ακόμη».                  
Στο άρθρο της εφημερίδας υπάρχει επίσης και η άποψη ΕΠΣΕ την οποία διατύπωσε ο νομικός του σύμβουλος κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Η κυκλοφορία εκδόσεων με φιλολογικό και ιστορικό σχολιασμό είναι η ενδεδειγμένη ισόρροπη λύση, ώστε τα κείμενα αυτά να μην καταστούν εργαλεία μίσους, αλλά αντικείμενα μελέτης και μνήμης».   
 
Καταλήγοντας το άρθρο της εφημερίδας αναφέρει μεταξύ άλλων σχολίων την άποψη του κ. Ζενάκου πως: «Με την κίνησή του να υποστηρίξει τη σχολιασμένη επανέκδοση του «Αγώνα μου», το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας παρεμβαίνει στο γλωσσικό επίπεδο καταλαμβάνοντας ένα πεδίο λόγου – στην πραγματικότητα λέει στους όποιους επίδοξους αντισημίτες: για τον Χίτλερ και το Ολοκαύτωμα δεν μιλάτε εσείς αλλά εμείς, τα θύματά του».