Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2639 επισκέπτες και 6 μέλη συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΣ ΑΣΑΝΑ 5781 PDF Εκτύπωση E-mail

Μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά ολοκληρώνεται, μια νέα αρχίζει. Στη διάρκεια των ημερών που υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά, το 5781, η παράδοση της θρησκείας μας υποδεικνύει την ανάγκη μιας αναδρομής, μιας διαδικασίας αναγνώρισης, προγραμματισμού και αποφάσεων, στο πλαίσιο αναζήτησης τόσο της προσωπικής όσο και της κοινωνικής και κοινοτικής προόδου.

Μαζί με τις εγκάρδιες ευχές του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ για μια ευλογημένη Νέα Χρονιά γεμάτη υγεία, δύναμη, δημιουργία και πρόοδο, παρουσιάζουμε μια συνοπτική επισκόπηση του έργου του ΚΙΣΕ στην πρώτη χρονιά μετά την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19, που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη, μάς έδειξε την αξία της αλληλεγγύης αλλά και τη ματαιότητα των διαχωρισμών. Μας έδειξε πως το κακό δεν κάνει διακρίσεις σε θρησκείες, χρώμα δέρματος ή φύλο και πως οι διαφορές πρέπει να γεφυρώνονται και η ανοχή στη διαφορετικότητα είναι βασικός κανόνας ειρηνικής συμβίωσης των ανθρώπων που προσπαθούν να συνεργάζονται για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας και την ελαχιστοποίηση των θυμάτων της. Θρηνούμε για τις εκατόμβες των θυμάτων και επαινούμε το σθένος όλων εκείνων που έχουν ταχθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ" PDF Εκτύπωση E-mail

ΜΑΪΡ Σ. ΜΑΪΣΗ 

«Η Εβραϊκή Κοινότητα της Χαλκίδας»

Χαλκίδα 2020, αυτοέκδοση

Ο ιστοριοδίφης πρώην πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Χαλκίδας Μαΐρ-Μάριος Μάισης εμπλουτίζει το συγγραφικό του έργο με μία νέα έκδοση για την ιστορία της κοινότητάς του. «Η Εβραϊκή Κοινότητα της Χαλκίδας» είναι ένα εύληπτο, περιεκτικό βιβλίο που συνοψίζει την παράδοση, τη ζωή, την ιστορία των Εβραίων της Χαλκίδας, καθώς και στοιχεία για τη Συναγωγή, το νεκροταφείο, τα Μνημεία και το Μουσείο. Όλα αυτά συμπυκνωμένα σε 64 σελίδες, διανθισμένες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που με την άριστη δομή τους ζωντανεύουν τη μακραίωνη ιστορία μιας από τις αρχαιότερες εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης.

Το δίγλωσσο βιβλίο, που κυκλοφορεί σε δύο χρηστικές εκδόσεις, ελληνικά – εβραϊκά και αγγλικά-εβραϊκά,  αποτελεί ένα άριστο συνοπτικό εγχειρίδιο που διευκολύνει τον επισκέπτη -από την Ελλάδα ή το εξωτερικό-  να περιηγηθεί στην πόλη και στα μνημεία της εβραϊκής παρουσίας της, έχοντας κατανοήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ρωμανιώτικης κοινότητας της Χαλκίδας, η ιστορία της οποίας έχει τις ρίζες της στον 3ο π.Χ. αιώνα.

 

  • Το βιβλίο κοστίζει 10 ευρώ και διατίθεται μέσω του συγγραφέα Μάριου Μάιση, επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εγκρίθηκε η τεχνική έκθεση συντήρησης του ψηφιδωτού δαπέδου Εβραϊκής Συναγωγής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας.

Υπενθυμίζεται ότι έναν χρόνο πριν, στις 8 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας στην οποία παρουσιάστηκε το έργο της συντήρησης και της προστασίας του ψηφιδωτού που ανήκε σε συναγωγή του 4ου αιώνα μ.Χ.

Την εκδήλωση τότε είχε προλόγισε η κα Στέλλα Χρυσουλάκη, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, ενώ την παρουσίαση παρακολούθησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, καθώς και εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Περισσότερα...
 
ΒΙΒΛΙΟ ΑΡΕΤΗΣ ΜΑΛΑΜΗ "ΥΠΗΡΞΑ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ" PDF Εκτύπωση E-mail

ΑΡΕΤΗ ΜΑΛΑΜΗ

ΥΠΗΡΞΑ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ

Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, Αθήνα 2020

Η συγγραφέας εκτός από εκδότρια και δημοσιογράφος με αξιοσημείωτη και μαχητική παρουσία στον γιαννιώτικο τύπο, υπήρξε και δασκάλα σε διάφορα χωριά της Ηπείρου τη δεκαετία του εξήντα, καθώς και στο Εβραϊκό Σχολείο των Αθηνών για τέσσερα συναπτά έτη (1968-1972).

Τις αναμνήσεις της απ’ αυτή την περίοδο κατέγραψε η συγγραφέας σ’ ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν.

Η Αρετή Μαλάμη αναφέρει για το έργο της: «Στο μικρό αυτό βιβλιαράκι, που κρατάτε στα χέρια σας, παρουσιάζονται κάποιες ελάχιστες «εικόνες» από τη ζωή στα χωριά της Ηπείρου, που δεν διέφερε από εκείνη στις περισσότερες περιφέρειες της ελληνικής ενδοχώρας τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1960, όταν οι καπνοί της καταστροφής έβγαιναν ακόμα και από τα μισογκρεμισμένα σχολεία, και γύρω τους μαζεύονταν παιδάκια νηστικά, γυμνά και τρομαγμένα, ενώ ο κόσμος περίμενε την UNRRA να μοιράσει στα συσσίτια αλεύρι, γάλα σκόνη και λίγα ρουχαλάκια για τα γυμνόσαρκα κορμάκια τους.

Περισσότερα...
 
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΜΩΥΣΗ ΕΛΙΣΑΦ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 16 Αυγούστου 1943, στις όχθες του ποταμού Αραχθου, διαπράχθηκε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Οι άντρες της Βέρμαχτ εισέβαλαν στο χωριό Κομμένο και επί ώρες σκότωναν, βίαζαν, έκαιγαν και κατέστρεφαν ό,τι υπήρχε στο διάβα τους. Οταν αποχώρησαν είχαν αφήσει πίσω τους 317 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 97 νήπια και παιδιά μέχρι 15 χρονών και 119 γυναίκες.

Στις 16 Αυγούστου 2020, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ μίλησε στην εκδήλωση μνήμης του μαρτυρικού χωριού. Την ομιλία του αναδημοσίευσαν στις 26.8.2020 «ΤΑ ΝΕΑ».

Επιφορτίστηκα με τη μεγάλη τιμή να είμαι ο ομιλητής σ' αυτή την ετήσια εκδήλωση του μαρτυρικού σας χωριού. Το χρέος μου συνεπώς σήμερα είναι να επαναφέρω τη φρίκη της 16ης Αυγούστου του 1943. Να αφηγηθώ πώς μια ομάδα Γερμανών με βαρύ οπλισμό υπό τις διαταγές ενός Γ. Ζάλμιγκερ έφτασαν στο μαρτυρικό τούτο χωριό και επί εννέα ώρες σκότωναν, βίαζαν, έκαιγαν, κατέστρεφαν.

Και όταν αποκαμωμένοι αποχώρησαν, αφού καλόφαγαν, άφησαν πίσω τους 317 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 97 νήπια και παιδιά ως 15 ετών και 119 γυναίκες. Και επιστρατεύοντας την αμφίσημη, αλλά και αμφίβολης αξιοπιστίας δυνατότητα του λόγου, να αναπαραστήσω τη φρίκη. Εγχείρημα αναγκαίο, αλλά δύσκολο ως ακατόρθωτο.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae