Η ΠτΔ κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο twitter στις 27.1.2023 τόνισε το νόημα της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος με την ακόλουθη δήλωση:
"Τιμάμε σήμερα τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Το αποτρόπαιο έγκλημα του ναζισμού, που συγκλόνισε με την ασύλληπτη βαρβαρότητά του την ανθρωπότητα, μας καλεί όλους σε διαρκή εγρήγορση, ώστε το σύνθημα 'Ποτέ Ξανά' να γίνει πράξη".
Διαβάστε εδώ την ανάρτηση της ΠτΔ στο Facebook. |
Τις μνήμες που σφράγισαν το μυαλό και την ψυχή της, στην τρυφερή ηλικία των τριών ετών, όταν βρέθηκε στο στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν, ξετύλιξε στις 29.1.2023, στο περιθώριο της εκδήλωσης μνήμης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Ελευθερίας, η Ρίνα Μπαρζιλάι Ρεβάχ, μια από τους ομήρους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
«Ήμουν στα στρατόπεδα σε πολύ μικρή ηλικία. Οι αναμνήσεις μου, τις οποίες έχω πει, είναι φτωχές, είναι λίγες από ένα παιδάκι τριών, τεσσάρων χρονών, αλλά είναι ανεξίτηλες» ήταν τα πρώτα λόγια της, προτού ξεκινήσει να περιγράφει τη ανάμνηση που, όπως λέει, θυμάται πιο πολύ από οτιδήποτε έκανε μόλις χθες.
«Ήμουνα στο στρατόπεδο, ήμουν συνέχεια άρρωστη και έβηχα και ήμουν στο τρίτο κρεβάτι γιατί ήταν τα κρεβάτια το ένα πάνω στο άλλο και είχε ένα μικρό φεγγίτη εκεί επάνω. Απέναντι ήταν ένα στρατόπεδο εργατών και χάζευα όλη την ημέρα. Μια μέρα ήρθε ένα μεγάλο κάρο, πολύ μεγάλο, με ψηλά πλαϊνά ξύλινα, το σέρνανε άλογα και δύο εργάτες από κάτω πετούσαν στο κάρο γυμνά πτώματα εργατών, γιατί έπρεπε να ξεχωρίσουν τους ζωντανούς από τους πεθαμένους. Όταν το κάρο γέμισε πτώματα, ανέβηκε ένας αξιωματικός επάνω με μια μακριά μεγάλη μαύρη καλογυαλισμένη μπότα και άρχισε να χοροπηδάει πάνω στα πτώματα για να κάτσουν και να χωρέσουν άλλοι. Δεν ξέρω τι κατάλαβα αλλά άρχισα να κλαίω και προσπαθούσαν οι άρρωστες κυρίες που ήταν εκεί, γιατί όλοι οι άλλοι έφευγαν για δουλειά - καταναγκαστικά έργα -, να βρουν λίγη ζάχαρη να μου δώσουν, που δεν υπήρχε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, άλλωστε, ότι παιδιά δεν υπήρχαν πολλά στο στρατόπεδο καθώς εκείνη θυμάται μόνο ένα άλλο κοριτσάκι που ήταν λίγο μεγαλύτερο από αυτήν.
|
Περισσότερα...
|
|
Δεν θα αφήσουμε την ιστορία να ξεχαστεί...
Πέντε παιδιά ανεβαίνοντας στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην πλατεία Εβραίων Κατοχής κρατούν ένα πανό στα χέρια τους που γράφει «Ποτέ ξανά. Θυμόμαστε».
Δώδεκα Λαρισαίοι Εβραίοι, λίγη ώρα αργότερα, ανεβαίνουν στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας για να ανάψουν έξι κεριά στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων νεκρών που δολοφονήθηκαν κατά την πιο φρικαλέα περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο και πλήθος άλλων δράσεων κορυφώθηκαν στις 28.9.2023 στη Λάρισα οι εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης, των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων ηρώων του Ολοκαυτώματος, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας.
Αρχικά, στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, από τον ραβίνο Ηλία Σαμπετάι, έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπους ανώτατων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πρεσβειών και προξενείων, εβραϊκών οργανώσεων, φορέων και συλλόγων της πόλης, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για να ολοκληρωθεί η εκδήλωση με την ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.
|
Περισσότερα...
|
|