Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3124 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 4 και 5 Μαρτίου 2016 διοργανώθηκε στην Καβάλα, υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Καβάλας, εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα στην κλίμακα του τοπικού: η εβραϊκή κοινότητα της Καβάλας», το οποίο φιλοξενήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας (ΛΕΚ).  

Η πρώτη ημέρα του σεμιναρίου στις 4.3.2016 ξεκίνησε με εισηγήσεις από τον λέκτορα Διδακτικής της Ιστορίας Δ.Π.Θ. κ. Άγγελο Παληκίδη με θέμα «Ποιος φοβάται τους νεκρούς;», την ιστορικό, καθηγήτρια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κα Οντέτ Βαρών-Βασάρ με θέμα «Ελληνοεβραίοι στην Κατοχή: εκτόπιση, αντίσταση, επιβίωση. Ιστορία και μνήμη», τον διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ. κ. Βασίλη Ριτζαλέο με θέμα «Οι Εβραίοι της Καβάλας: η ιστορία μιας λησμονημένης κοινότητας» και την λέκτορα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Δ.Π.Θ. κα Βάλια Κραββά με θέμα «Δύο εβραίες θυμούνται: η διαχείριση της πείνας στην Ελλάδα της Κατοχής μέσα από αφηγήσεις ζωής».  Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε ο κ. Αγγ. Παληκίδης. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με δεξίωση την οποία ευγενικά επιμελήθηκαν και προσέφεραν οι κυρίες του ΛΕΚ, με επικεφαλής την πρόεδρο κα Σαμαρά, καθώς και ομοθρήσκων κυριών από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες ετοίμασαν παραδοσιακά σεφαραδίτικα εδέσματα.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ – ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ISRA-AID ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Τους τελευταίους που οι Σύροι πρόσφυγες θα περίμεναν να δουν να τους υποδέχονται και να τους περιθάλπουν στις βραχώδεις ακτές της Μυτιλήνης, ύστερα από τη μάχη με το θάνατο, είναι οι Ισραηλινοί! Κι όμως εκεί βρίσκονται οι Ισραηλινοί της IsraAID με κουβέρτες, νερό και ψωμί, με γιατρούς και νοσοκόμες. Με αραβόφωνο προσωπικό να φωνάζει στη γλώσσα τους «ποιος χρειάζεται γιατρό», στις πρώτες στιγμές του πανικού καθώς οι βάρκες φτάνουν στην ακτή και οι εξαθλιωμένες υπάρξεις προσπαθούν να πατήσουν γη.

“The Island of Tears” (Το νησί των δακρύων) είναι ένα συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ που καταγράφει το έργο της Ισραηλινής ανθρωπιστικής οργάνωσης IsraAID στη Μυτιλήνη, μίας από τις πρώτες οργανώσεις που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες. Στιγμές αγριότητας και πόνου εναλλάσσονται με στιγμές συγκίνησης και ανθρωπιάς. Οι νεαροί εθελοντές της IsraAID μιλούν για τις εμπειρίες τους από την επαφή με τους πρόσφυγες, για την ανάγκη της διατήρησης της ελπίδας, για τα πρακτικά προβλήματα και την εφαρμογή της τεχνογνωσίας τους, για αυτά που δίνουν, αλλά και για την ικανοποίηση που παίρνουν από τα βλέμματα ευγνωμοσύνης των προσφύγων.

«Σε αυτή την παραλία δεν έχει καμία σημασία από ποια χώρα είσαι ή σε ποια θρησκεία πιστεύεις, ή ποιο είναι το χρώμα του δέρματος, σημασία έχει η βοήθεια στον άνθρωπο. Αυτό μας έμαθαν στη σχολή νοσοκόμων», λέει η νοσοκόμα της ομάδας Μαζίντα Κάρντος.

«Είμαστε μία χώρα που ξέρει τι σημαίνει ‘τραύμα’ και έχουμε υποχρέωση να μεταφέρουμε αυτή τη γνώση και σε άλλους που την έχουν ανάγκη», λέει η επικεφαλής της ισραηλινής ομάδας Μανάλ Σεχάντι.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΟΥ «ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΛΑΧΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 15.2.2016 έγινε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης η τελετή απονομής του τίτλου του «Δικαίου των Εθνών» στην οικογένεια του Γεωργίου και της Aθηνάς Bλάχου, η οποία διέσωσε στα χρόνια της Γερμανικής Kατοχής στην Eλλάδα την οικογένεια του Mίνωος Mάτσα.

O τίτλος του «Δικαίου των Eθνών» απονέμεται από το Ιδρυμα Γιαντ Bασέμ της Ιερουσαλήμ σε άτομα που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν διωκόμενους Eβραίους κατά τη διάρκεια του Oλοκαυτώματος και είναι μια από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις που απονέμεται από το Κράτος του Iσραήλ. Tο όνομα του «Δικαίου των Eθνών» αναγράφεται σε ειδική μαρμάρινη στήλη που βρίσκεται στον Kήπο των Δικαίων των Eθνών, ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Καρόλ Μιωνή στην εισαγωγική προσφώνηση με την οποία ξεκίνησε η τελετή.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κα Ιρίτ Μπεν Αμπα, η οποία τόνισε ότι τα κείμενα της εβραϊκής θρησκείας μας διδάσκουν να αγαπάμε τους άλλους όπως τον ίδιο μας τον εαυτό, καθώς και ότι όποιος σώζει μία ζωή είναι σαν να σώζει ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο θάρρος και την τόλμη της οικογένειας Βλάχου.

O πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μωυσής Κωνσταντίνης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και στην οφειλόμενη αναγνώριση του ρόλου των σωτήρων: «Υπήρξαν συγκινητικές προσπάθειες που έγιναν με πρωτοβουλία ανώνυμων πολιτών στις ελληνικές πόλεις, που αψηφώντας τους κινδύνους, ενήργησαν αυθόρμητα με μοναδικό σκοπό τη σωτηρία των Εβραίων συμπολιτών τους. Μία τέτοια είναι και η περίπτωση που μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΡΙΧΤΕΡ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» κ. Αλέξη Παπαχελά αναφορικά με τις δηλώσεις του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ, για τη διάθεση γερμανικών αποζημιώσεων προς Έλληνες Εβραίους, που δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της Καθημερινής της 17.2.16, ύστερα από σχετική τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Η επιστολή του ΚΙΣΕ δημοσιεύθηκε στην "Καθημερινή" της 23.2.2016:

«Την ικανοποίησή μας για την πρόσφατη αθώωση του κ. Χάιντς Ρίχτερ –πιστεύουμε σταθερά ότι η ιστορική έρευνα δεν ποινικοποιείται- τη διαδέχτηκε οδυνηρή έκπληξη, από ορισμένες διατυπώσεις του για τους Εβραίους της Ελλάδας στην εκπομπή του Σκάι «Ιστορίες», σε συζήτηση μαζί σας, οι οποίες μάλιστα αποτυπώθηκαν με ακόμη δυσμενέστερο τρόπο σε (ανυπόγραφο) ρεπορτάζ της Καθημερινής (17.02.2016, «Για όλα φταίει το πελατειακό κράτος», σ. 16). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Ρίχτερ φαίνεται να πιστεύει ότι «μεγάλο μέρος των  γερμανικών αποζημιώσεων «φαγώθηκε» από το πελατειακό κράτος είτε γιατί πήγε -για παράδειγμα- στους Εβραίους που ψήφισαν το τότε κυβερνών κόμμα[…]».

Ο κ. Ρίχτερ θεωρεί ότι για όλα τα δεινά της χώρας μας ευθύνεται το πελατειακό κράτος. Μπορεί να έχει δίκιο. Το ίδιο άλλωστε πιστεύουν και πολλοί άλλοι. Έχει όμως καταφανώς άδικο όποιος, για να θεμελιώσει την πεποίθηση αυτή, ισχυρίζεται  ότι οι Έλληνες Εβραίοι «έφαγαν» τις γερμανικές αποζημιώσεις, με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους προς το τότε κυβερνών κόμμα. Ας μας επιτραπεί λοιπόν να κάνουμε, προς χάρη των αναγνωστών σας, τις ακόλουθες επισημάνσεις:

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΡΑΒΒΙΝΟ ΗΛΙΑ ΠΙΝΧΑΣ ΜΠΑΡΖΙΛΑΪ PDF Εκτύπωση E-mail

Η εκδήλωση της 7ης Φεβρουαρίου 2016 με θέμα την ζωή και την δράση του Ραββίνου Ηλία Πινχάς Μπαρζιλάϊ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέραν του ότι ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αποτέλεσε φόρο τιμής στον άνθρωπο που με τους κατάλληλους χειρισμούς και τον απαράμιλλο ηρωϊσμό που επέδειξε, κατάφερε να γλυτώσει από τα νύχια της Gestapo ένα μεγάλο αριθμό Εβραίων της Αθήνας, κατά τη γερμανική κατοχή.

Ο Πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών Μίνος Μωυσής προλόγισε την εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της, επισημαίνοντας τη σημασία της γνώσης της ιστορίας μας, ενώ επαίνεσε την πρωτοβουλία των διοργανωτών Λίλιαν Καπόν και Νισσήμ Μπενμαγιώρ, στην παρουσίαση του θέματος. Σε αναγνώριση της ηρωικής αυτής σελίδας του ελληνικού εβραϊσμού, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε τις παρακάτω αποφάσεις του Δ.Σ. μετά από πρόταση της Λίλιαν Καπόν.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae