Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3875 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η ΣΥΝΑΓΩΓΗ» PDF Εκτύπωση E-mail

Από τις 9 έως τις 17 Οκτωβρίου 2022 θα πραγματοποιηθούν στη Βόρεια Ελλάδα σειρά διαλέξεων και παρουσιάσεων του βιβλίου «Η Συναγωγή» του συγγραφέα και αρχιτέκτονα Δρ. Ηλία Μεσσίνα. 

«Η Συναγωγή» από τις εκδόσεις Ινφογνώμων κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 2022. Στο πλαίσιο τριών νέων εκδόσεων του Ηλία Μεσσίνα για τις συναγωγές στην Ελλάδα.

Το βιβλίο «Η Συναγωγή» είναι τα παρασκήνια πίσω από την έρευνα. Ο διάλογος και η ανησυχία. Η προσδοκία και η σημείωση στο σημειωματάριο. Όλος αυτός ο κάναβος και το κέντημα της εμπειρίας που συχνά χάνεται σε μια επιστημονική δημοσίευση. Τα κείμενα βασίζονται σε πολυετή έρευνα στα ίδια τα κτήρια, σε δημοσιευμένα τεκμήρια και σε αρχεία (έγγραφα, κείμενα, φωτογραφίες) στην Ελλάδα, το Ισραήλ και αλλού. Βασίζονται επίσης σε συνεντεύξεις και σε γεγονότα, από την εποχή της έρευνας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα. Στην επαφή με ανθρώπους και με τόπους, σε σκηνές που θα θύμιζαν κινηματογραφικό έργο, με κάποια συναγωγή ή ερείπια μιας συναγωγής στο φόντο. Η έκδοση περιλαμβάνει πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια και σκαριφήματα του Ηλία Μεσσίνα.

Το πρόγραμμα διαλέξεων και βιβλιοπαρουσιάσεων του Ηλία Μεσσίνα:

KAΣΤΟΡΙΑ: Κυριακή 9.10.2022, στις 7 μ.μ. Αρχοντικό Τσατσιαπά, Καστοριά. Με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Δήμο Καστοριάς. 

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ 1941 - 1944» PDF Εκτύπωση E-mail

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022,  στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Φ.Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, (Πλατεία Καρύτση, Αθήνα) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ελεγεία για το Ολοκαύτωμα της Ελλάδας 1941-1944» του Θανάση Φροντιστή. Το βιβλίο περιλαμβάνει ωδές αφιερωμένες στους Ελληνες Εβραίους. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ. 

Εκ μέρους του ΚΙΣΕ χαιρετισμό θα απευθύνει κατά την βιβλιοπαρουσίαση ο Καθηγητής, Μάνος Αλχανάτης, Α' Αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ

Κατά την εκδήλωση θα γίνουν χαιρετισμοί από τον Καθηγητή  Β. Κωνσταντινόπουλο, Πρόεδρο του Φ.Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, εκπρόσωπο του ΕΣΔΟΓΕ, τον Θανάση Παπαδόπουλο, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, Δήμαρχο Καλαβρύτων και τον Χάρη Πάτση, Πρόεδρο του Κέντρου Ευρωπαϊκών εκδόσεων Χάρη Πάτση.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Δρ. Αριστομένης  Συγγελάκης,  Συγγραμματέας της Σ.Ε. του ΕΣΔΟΓΕ, Κώστας Καρούσο, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και ο συγγραφέας Θανάσης Φροντιστής.

Περισσότερα...
 
ΜΙΑ ΠΟΛΗ, ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ, ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό περίπατο και σε μία μοναδική βιωματική εμπειρία ξενάγησης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν φοιτητές και Κομοτηναίοι στην πόλη. Ο λόγος για τον ενδιαφέροντα ιστορικό περίπατο-ξενάγηση που διοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct ΑΜΘ και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ΔΠΘ, με οδηγό τον δρ. Βασίλη Ριτζαλέο, ιστορικό και μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος.

Το πρωί της Κυριακής 25.9.2022 στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν φοιτητές, Κομοτηναίοι, ακόμη και Ξανθιώτες.

Ένας απολαυστικός περίπατος

Με αφετηρία τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, τους συμμετέχοντες καλωσόρισε εκ μέρους του Europe Direct η Ηράκλεια Γκατζίνη, η οποία συνεργάστηκε με τον κ. Ριτζαλέο, προκειμένου να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, καθώς επίσης οι ξεναγήσεις να αποκτήσουν βιωματικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή θρησκευτικών λειτουργών. Επικουρικά, ενημέρωσε για τη λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης.

Περισσότερα...
 
Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο "Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων. Διαδρομή στο Χρόνο" που θα εγκαινιαστεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Παπάγου - Χολαργού το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022. Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διήμερου Αφιερώματος στην πόλη των Ιωαννίνων το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 από το Δήμο Παπάγου - Χολαργού σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Η έκθεση θα παραμείνει στην Πινακοθήκη του Δήμου από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να την επισκεφτεί.

Δείτε ΕΔΩ την πρόσκληση

Η ομάδα του ΕΜΕ

 
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. Μ. ΣΧΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΣ ΑΣΑΝΑ 5783 PDF Εκτύπωση E-mail

Η παράδοση του Ρος Ασανά, βαθιά ριζωμένη στις αξίες του Εβραϊσμού, μας θυμίζει την ικανότητα της ανθρωπότητας να κάνει μια νέα αρχή, να θεραπεύεται και να ανοικοδομείται, καθώς μας επιτρέπει να γιορτάζουμε την πλούσια Εβραϊκή κληρονομιά και τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής κουλτούρας. Επίσης, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μια παύση και να προβληματιστούμε για την χρονιά, με τα επιτεύγματά της και τις προκλήσεις της.

Την προηγούμενη χρονιά, κάναμε τεράστια πρόοδο στη καταπολέμηση του αντισημιτισμού αλλά και στην προστασία και τον εορτασμό της Εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Στις 5 Οκτωβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την πρώτη Στρατηγική της για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της Εβραϊκής ζωής, που σκοπό έχει να σταματήσει όλες τις μορφές του αντισημιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της παροχής επιδότησης για την προστασία των δημόσιων χώρων, την προώθηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος – διαδικτυακά και μη – σε μια κοινωνία με λιγότερους επιζώντες, την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη της Εβραϊκής ζωής. Οι ενέργειες που προωθήθηκαν από την στρατηγική είναι ακόμα πιο σημαντικές σήμερα που ο κόσμος υποφέρει από πρωτοφανείς αλλαγές οι οποίες αυξάνουν την απειλή εναντίον της Εβραϊκής κοινότητας.  

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae