Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1793 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ME TH ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΣΕ Δ. ΣΑΛΤΙΕΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Ξετυλίγουμε ένα κόκκινο νήμα 2800 μέτρων μαζί με μνήμες 76 χρόνων...

Συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του τριήμερου εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια για τα 460 θύματα της Εβραϊκής κοινότητας που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα (1943-44), παραχωρήθηκε το πρωί της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο της πόλης. Το τριήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Η Μνήμη του Νήματος», βασισμένο σε μια ιδέα της διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έκθεση, βιβλιοπαρουσίαση, κονσέρτο, αποκαλυπτήρια μνημείου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, πορεία μνήμης και συναυλία στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ αναμένεται να συγκεντρώσει στη Βέροια επισήμους, επισκέπτες και δημοσιογράφους από διάφορα μέρη του κόσμου. Διοργανώνεται από τον Δήμο Βέροιας σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, η Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης.

Περισσότερα...
 
ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Δύο σημαντικές εκδόσεις για τους Εβραίους της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας έχει εκδώσει το τελευταίο διάστημα η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (ΕΜΙΠΗ).

Η πρώτη έκδοση είναι το 37ο τεύχος του περιοδικού της Εταιρείας ΧΡΟΝΙΚΑ Ιστορίας και Πολιτισμού Νομού Ημαθίας, με αφιέρωμα στην εβραϊκή παρουσία στην Ημαθία, όπου φιλοξενούνται 17 άρθρα σχετικά με τους Εβραίους της περιοχής από τον 16ο αιώνα έως σήμερα.

Η δεύτερη έκδοση είναι το βιβλίο της Ολυμπίας Μπέτσα, προέδρου της ΕΜΙΠΗ, το οποίο είναι γραμμένο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και έχει τίτλο "Ιστορία των Εβραίων της Βέροιας - Εξερευνώντας την Εβραϊκή Συνοικία".

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 έγιναν στη Βέροια τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Ολοκαυτώματος, στον χώρο του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου, στον συνοικισμό Προμηθέως. Η τελετή αποκαλυπτηρίων εντάχθηκε στο πλαίσιο του τριημέρου εκδηλώσεων Μνήμης του IHRA στη Βέροια (20-22.9.2019).

Το Μνημείο απεικονίζει μια μενορά και είναι τοποθετημένο μπροστά στον οικίσκο που είχε χτιστεί ως υπόμνηση του εβραϊκού νεκροταφείου, όταν αυτό παραχωρήθηκε στον Δήμο για να στεγάσει χώρο αθλοπαιδιών. Το Μνημείο, δωρεά της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, κατασκευάστηκε από τον πολιτικό μηχανικό Δαυίδ Φρανσές, και δεσπόζει στον υπερυψωμένο χώρο πάνω από την περιμετρική παράταξη των λίγων ταφόπλακων που έχουν απομείνει μέχρι σήμερα κι έχουν δώσει το τοπωνύμιο «εβραϊκά μνήματα» στην περιοχή. Δίπλα του, σε μαρμάρινες πλάκες, αναγράφεται σε τρείς γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά και εβραϊκά: «Οι κάτοικοι της Βέροιας εκτοπίστηκαν από τη γενέτειρά τους την 1η Μαΐου 1943 και εξοντώθηκαν από τους Ναζί στα στρατόπεδα θανάτου του Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Η πόλη της Βέροιας θυμάται το Ολοκαύτωμα των 6.000.000 Εβραίων και αφιερώνει το μνημείο αυτό στην ιερή μνήμη των θυμάτων».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που ανέπεμψε ο Ραββίνος Θεσσαλονίκης Ααρών Ισραέλ, και συνεχίστηκε με προσφωνήσεις επισήμων.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΜΝΗΜΗ, ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ‘ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’» PDF Εκτύπωση E-mail

Το Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πρόγραμμα "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2019 (Κεντρικό κτήριο ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30, Αθήνα) με θέμα «Μνήμη, μαρτυρία και η ψηφιακή προσέγγιση της ιστορίας: το Αρχείο ‘Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα’».  

Στη διημερίδα θα παρουσιαστεί το οπτικοακουστικό Αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» –η δημιουργία, η λειτουργία και η χρήση του– και θα συζητηθούν μεθοδολογικά ερωτήματα και ερευνητικές προοπτικές που αφορούν την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και την κληρονομιά της. Σκοπός της διήμερης συνάντησης είναι επίσης να διερευνηθούν ο ρόλος της χρήσης των ψηφιακών μέσων στις ανθρωπιστικές επιστήμες και οι σχέσεις της προφορικής ιστορίας με τις ψηφιακές τεχνολογίες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΤΟ EMAIL ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα occupation-memories.org

 
ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥΣ PDF Εκτύπωση E-mail

«Χάρη σ' αυτούς τους ανθρώπους είμαστε εμείς εδώ. Χάρη σ' αυτούς έχω οικογένεια, έχω εγγόνια και δισέγγονα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν θα υπήρχα κι εγώ...». Η Ρασέλ Δανιήλ απλώνει τα μακριά λεπτά της χέρια για να σφιχταγκαλιάσει τη 18χρονη Ελένη, που μπορεί να γνώρισε μόλις μια ημέρα πριν, αλλά την αισθάνεται ήδη οικογένειά της, κι αυτό γιατί ο προπάππους της νεαρής Βεροιώτισσας ήταν αυτός που έβαλε το δικό του ξεχωριστό λιθαράκι στη σωτηρία της οικογένειας της Ρασέλ από το ναζιστικό μένος, την ταραγμένη περίοδο του πολέμου.

Οι δυο τους στέκονται αγκαλιασμένες λίγα μέτρα μακριά από τον χώρο του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου της Βέροιας, εκεί όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα 460 μέλη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, που οδηγήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, παρουσία πλήθος κόσμου, επιζώντων της θηριωδίας αλλά και απογόνων ανθρώπων που μαρτύρησαν στο Ολοκαύτωμα.

«Την πρώτη φορά που αντίκρισα αυτό το μέρος, έβρεχε. Ήρθα να βρω τα μνήματα των παππούδων μου και δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Ένιωσα να βρέχομαι κι εγώ μέσα μου...», αφηγείται στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 80χρονη, η οποία ήταν μόλις τεσσάρων ετών, όταν μαζί με την οικογένειά της εγκατέλειψαν το σπίτι τους προκειμένου να σωθούν.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae