Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2847 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ 8ο ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ – ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Μέσα από την καρδιά μου θέλω να πω ότι δεν μισώ κανέναν, αλλά δεν ξεχνώ, δεν συγχωρώ». Με τα λόγια αυτά η Αιμιλία Μαΐση, κόρη ομήρων του Άουσβιτς, έκλεισε τη συγκλονιστική περιγραφή των μαρτυρίων που πέρασε η μητέρα της στην κόλαση του στρατοπέδου εξόντωσης. Μαζί με την αδερφή της Λίνα Λεβί Σαμπετάι, που μίλησε για τα βασανιστήρια που πέρασε ο πατέρας τους στο ίδιο στρατόπεδο, έκαναν ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας σε μαθητές Γυμνασίων του νομού, στο πλαίσιο εκδήλωσης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, που διοργάνωσε για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου, στις 4.2.2019. Και πέρα από το μάθημα ιστορίας μέσα από πραγματικές αφηγήσεις, οι δύο αδερφές – απόγονοι ομήρων της κόλασης του Άουσβιτς δίδαξαν αγάπη. «Η μητέρα μας, μας έλεγε τον πόνο της, όλα όσα έζησε, αλλά ποτέ δεν μας είπε να μισήσουμε τους Γερμανούς. Μας έλεγε να έχουμε αγάπη για όλους», ανέφερε η κ. Σαμπετάι.

Περισσότερα...
 
ΒΕΡΟΙΑ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΙΘΩΝ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Βέροιας το απόγευμα της Τετάρτης (6/2) πραγματοποίησε εκδήλωση – συζήτηση για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Βέροιας, με σκοπό τη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης στο αίτημα για την τοποθέτηση λίθων μνήμης σε διάφορα σημεία από όπου ξεκίνησαν το αμετάκλητο ταξίδι τους οι Εβραίοι συμπολίτες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο νομικός, συγγραφέας και εμπνευστής της πρότασης Μνήμης Γιώργος Λιόλιος, ο οποίος παρουσίασε και τους 10x10 εκατοστών Λίθους Μνήμης.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ:  Η εξολόθρευση των Εβραίων είναι μια από τις χειρότερες εκφράσεις μίσους προς το διαφορετικό

Για την τοποθέτηση των Λίθων Μνήμης από την Ομάδα Πρωτοβουλίας, μίλησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία όπως είπε,  η εξολόθρευση των Εβραίων είναι μια από τις χειρότερες εκφράσεις μίσους προς το διαφορετικό.

“Η Εφορεία έχει σχεδιάσει εδώ και δυο χρόνια μια δράση, είναι εγκεκριμένη, αφορά στις παρουσίες και τη μνήμη των διάφορων θρησκειών, φυλετικών και δεν προσδιορίζονται τότε έτσι, που υπάρχουν σε αυτό τον χώρο, στην Ημαθία και στη Βέροια. Αυτοί κατεξοχήν είναι, οι Χριστιανοί, οι Μουσουλμάνοι, και λιγότερο πολλοί οι Εβραίοι. 

Περισσότερα...
 
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ TOY IHRA ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ TOY ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ – 5&6.2.2019, ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στην εξάπλωση του αντισημιτισμού, αλλά και στην επιτακτική ανάγκη καταπολέμησής του, αναφέρθηκε ο δρ Ευστάθιος Λιανός Λιάντης, ειδικός γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα το διήμερο 5-6 Φεβρουαρίου 2019.

Ειδικότερα, κατά την παρέμβασή του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Διάσκεψης, ο δρ Λιάντης επισήμανε ότι «όσοι έχουμε ασχοληθεί με τη μελέτη του φαινομένου του αντισημιτισμού παρατηρούμε πως αυτός ο κοινωνικός ιός όχι μόνο δεν σταματάει να εξαπλώνεται και να μολύνει ανθρώπους όλων των κοινωνικών και ηλικιακών στρωμάτων, αλλά συνεχώς μεταλλάσσεται, αποκτώντας ηπιότερες ή επιθετικότερες μορφές ανάλογα με το κοινωνικό περιβάλλον, το επίπεδο μόρφωσης, την εθνική, πολιτική ή θρησκευτική ομάδα εντός των οποίων δρα».

Περισσότερα...
 
ΟΜΙΛΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 4.2.2019 διοργανώθηκε από το Γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση στην Ι.Κ. Θεσσαλονίκης στη μνήμη του Δαυίδ Τιάνο, υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου από το 1920, που συνελήφθη και εκτελέστηκε από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 1942.

Κατά την εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος. «Τα πρόσφατα ειδεχθή γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου (στο ΑΠΘ), μας θυμίζουν ότι πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα: να παρέχουμε περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερη πληροφόρηση, να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες να θυμόμαστε αυτούς που χάθηκαν και να υψώνουμε τις φωνές μας ενάντια στο μίσος και την καταπίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος επισκέφθηκε το μνημείο στο ΑΠΘ, που πρόσφατα έγινε στόχος βανδάλων.

«Καθώς περνούν τα χρόνια, θα πρέπει να συνεχίσουμε να κουβαλάμε αυτή τη δάδα και να εργαζόμαστε για τη διατήρηση της μνήμης αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας για τις νέες γενιές», σημείωσε ο κ. Πάιατ και θυμήθηκε πως στην αντίστοιχη περσινή εκδήλωση είχε ακούσει την ιστορία του Ντάνυ Μπεναχμία, επιζώντα του Άουσβιτς, ο οποίος μετά τον πόλεμο ξεκίνησε μια νέα ζωή στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ PDF Εκτύπωση E-mail

VORIA, 2.2.2019: Σοκαριστικό χαρακτήρισε η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπέν-Άμπα το γεγονός των επαναλαμβανόμενων βανδαλισμών των εβραϊκών μνημείων στη Θεσσαλονίκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr.

«Aυτό μας θυμίζει το παρελθόν, ότι δηλαδή όποτε υπήρχε θυμός στην Ευρώπη, ο αντισημιτισμός δυνάμωνε», τόνισε η ίδια.

Η κ. Άμπα μίλησε ακόμα για την ανάδειξη της ιστορίας των Θεσσαλονικέων Εβραίων, τη συμβολή σε αυτό του Γιάννη Μπουτάρη αλλά και την πορεία του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Η πρέσβης αναφέρθηκε ακόμα στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ισραηλινών επενδυτών για τη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως η πόλη εξελίσσεται σε σημαντικό κέντρο των Βαλκανίων.

Στις 25 Ιανουαρίου, άγνωστοι κατέστρεψαν το εβραϊκό ταφικό μνημείο εντός του ΑΠΘ. Πέρσι βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος άλλες τέσσερις φορές και το μνημείο του νεκροταφείου άλλη μία. Πώς σχολιάζετε την αύξηση τέτοιων περιστατικών;

Αυτό που συμβαίνει είναι σοκαριστικό. Ακόμα και αν πούμε ότι οι βάνδαλοι είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ότι είναι εθνικιστές ή ακόμα και φασίστες, γιατί να εκτονώσουν τον θυμό τους στη λάθος κατεύθυνση; Τι σχέση έχουν οι Έλληνες Εβραίοι με τη συμφωνία των Πρεσπών; Αυτό μας θυμίζει το παρελθόν, ότι δηλαδή όποτε υπήρχε θυμός στην Ευρώπη, ο αντισημιτισμός δυνάμωνε, ο θυμός εκτονωνόταν πάντα στους Εβραίους. Και το βλέπουμε αυτό και στη Θεσσαλονίκη η οποία έχει υποφέρει τόσο πολύ από το Ολοκαύτωμα, κατά το οποίο η πλειοψηφία της εβραϊκής κοινότητας χάθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτή είναι η επανάληψη της ιστορίας. Είναι ενθαρρυντικό πως υπάρχει μεγάλη κατακραυγή για το γεγονός αλλά θα έπρεπε η συνολικά κοινή γνώμη να το καταδικάσει, να πει «φτάνει πια». Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που είναι εναντίον αυτού που έγινε. Το βλέπουμε στα σχόλια στη σελίδα μας στο facebook όπου αναρτήσαμε φωτογραφίες από τους βανδαλισμούς. Χρειαζόμαστε ωστόσο ακόμα περισσότερο κόσμο. Ο αντισημιτισμός δεν θα έπρεπε να υπάρχει, δυστυχώς όμως τα νούμερα αυξάνονται. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 50% πιστεύει πως ο αντισημιτισμός αυξάνεται. Αυτό είναι φρικτό. Σε λιγότερο από 75 χρόνια από το τέλος του πολέμου, ο αντισημιτισμός είναι ξανά πρόβλημα, και είναι και στην Ελλάδα.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae