Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3751 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inKIS - Greek Version
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε συνέχεια της επιστολής συμπαράστασης που απέστειλε το ΚΙΣΕ στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο καταδικάζοντας την εμπρηστική επίθεση στην Μονή Πετράκη, ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου απέστειλε προς τον Πρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσή Κωνσταντίνη την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Συνοδική Αποφάσει, ληφθείση εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 18ης μηνός Αυγούστου ε.ε., γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, διεξελθούσα το υπ’ αριθμ. 391/9.8.2016 υμέτερον έγγραφον αλληλεγγύης και συμπαραστάσεως μετά την εμπρηστικήν επίθεσιν εις τον αύλειον χώρον της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τας πρότριτα επισυμβάσας εις Ιερούς Ναούς τρομοκρατικάς ενεργείας, έγνω ολοθύμως ευχαριστήσαι υμάς δια τα εκφρασθέντα αισθήματα συμπαθείας και αποδοκιμασίας τούτων των λυπηρών περιστατικών βίας κατά ιερών χώρων, ιεροπραξιών, θρησκευτικών λειτουργών και πιστών.

Η συγκινητική υμετέρα επιστολή, ήτις ήγγισεν ημάς βαθέως και πολυτίμως, αποκτά ιδιαιτέραν αξίαν εις διεθνείς συνθήκας οξύνσεως της βίας και του φανατισμού, υποβαθμίσεως πανανθρωπίνων αξιών και περιφρονήσεως των οσίων και των ιερών, καθ' ας δεόμεθα εκ καρδίας όπως διαλάμψη η ειρήνη των τέκνων του Θεού και επιστρέψωσιν οι πεπλανημένοι εις επίγνωσιν της αληθείας δια της απείρου Χάριτος και του ελέους Αυτού.

Επί δε τούτοις, ευγνώμονες δια την άμεσον συμπαράστασιν και το ευγενές ενδιαφέρον υμών, ευχόμεθα πλουσίαν την ενίσχυσιν εις την ενάσκησιν των υμετέρων καθηκόντων, ευόδωσιν εις τα αγαθά έργα τα οποία επιτελείτε και διατελούμεν μετ' εγκαρδίων αισθημάτων εκτιμήσεως.

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΤΟΝ Γ.Γ. ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (6.9.2016) του Υπουργείου Παιδείας για την συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και του Γ.Γ. Θρησκευμάτων με τους εκπροσώπους του  WJC και του Ελληνικού Εβραϊσμού:

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκου Φίλη, με τον Ρόμπερτ Σίγκερ διευθύνοντα σύμβουλο του  World Jewish Congress (WJC) παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή. Η εθιμοτυπικού χαρακτήρα επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι) στις 1.30 το μεσημέρι.

Παρευρέθηκαν επίσης ο  Μαράμ Στερν, αρμόδιος σε θέματα διπλωματίας του WJC. Επίσης ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Μωησής Κωνσταντίνης,  ο πρόεδρος της  Ισραηλιτικής  Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και ο εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου  Βίκτωρ Ελιέζερ.

Η συνάντηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα και οι εκπρόσωποι του  World Jewish Congress συνεχάρησαν την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας προσωπικά για τις θετικές πρωτοβουλίες τους και τη σταθερή πολιτική τους στην υπεράσπιση των μεγάλων οικουμενικών αξιών της Δημοκρατίας και της Θρησκευτικής Ελευθερίας., αλλά και για τη στάση τους στο κρίσιμο ανθρωπιστικό ζήτημα των προσφύγων.

Ο Υπουργός εξήγησε την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας στα θέματα καταπολέμησης του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας  και του αντισημιτισμού, αλλά και τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...
 
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ PDF Εκτύπωση E-mail

Από την ιστοσελίδα VORIA.GR, 12.8.2016: Έπειτα από εισαγγελική εντολή η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης διερευνά εάν τελέστηκε το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε ρατσιστική βία.

Προανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε ρατσιστική βία διενεργεί η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, έπειτα από σχετική εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα.

Η εισαγγελική παραγγελία δόθηκε έπειτα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Voria.gr (εδώ) και τις καταγγελίες σωματείων και συνδικαλιστικών παρατάξεων στον ΟΑΣΘ, σε βάρος του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Δημήτρη Τσερμενίδη τον οποίο κατήγγειλαν για πρωτοφανή αντισημιτική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, που ήταν η Ένωση Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και η συνδικαλιστική παράταξη «Ανατροπή», ο κ. Τσερμενίδης στη διάρκεια της απολογιστικής ομιλίας του στη γενική συνέλευση των μελών του συνδικάτου η οποία είχε διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου, στην αίθουσα "Αβραάμ Μπεναρόγια" του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τόσο κατά του ιδρυτού της Federation όσο και συλλήβδην κατά όλων των Εβραίων.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 27.8.2016 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» το παρακάτω άρθρο με τίτλο «Περί Εβραίων και του Ολοκαυτώματός τους...» σχετικά με τα δύο πρόσφατα άρθρα του Κώστα Καλτσή.

«Τη δική τους απάντηση – παρέμβαση σχετικά με τους Γιαννιώτες Εβραίους και το Ολοκαύτωμά τους κάνουν μέσω επιστολής στον «Π.Λ.» 11 Καθηγητές Πανεπιστημίου, με αφορμή φυσικά τα δύο πρόσφατα σχετικά άρθρα του Κώστα Καλτσή. Το παρόν δημοσίευμα είναι και το τελευταίο για το θέμα, καθώς η εφημερίδα θεωρεί ότι έχει πια εξαντληθεί σε όλες τις πτυχές του, οπότε δεν πρόκειται να φιλοξενήσει άλλα στη συνέχεια.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή των Πανεπιστημιακών:

Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,

Παρακολουθήσαμε το θέμα της ‘υπερβολικής’ μνημόνευσης του γιαννιώτικου Ολοκαυτώματος από την τοπική κοινωνία έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε στην εφημερίδα σας, με μεγάλη ανησυχία. Το άρθρο βρίθει ανακριβειών και ιστορικών λαθών, ανακυκλώνει εθνικιστικούς μύθους, προτείνει κακόπιστες ερμηνείες και, κυρίως, αναπαράγει αντισημιτικά στερεότυπα. Ορθώς απαντήθηκαν οι χονδροειδείς απόψεις του, από το ΚΙΣ και πολίτες, σε αυστηρό τόνο. Ο αρθρογράφος σας, αντί να απολογηθεί για τα λάθη του και το ύφος και το πνεύμα των σχολίων του, απάντησε από το ιστολόγιό του με ένα  κείμενο κατάπτυστο, στο οποίο επιτίθεται προσωπικά στον κ. Μ. Ελισάφ με αφορμή το διορισμό του στη θέση του Αναπλ. Διευθυντή του Νοσοκομείου Ιωαννίνων, όχι με επιστημονικά ή έστω πολιτικά επιχειρήματα αλλά με το μόνο επιχείρημα της ‘συνωμοσίας του εβραϊκού λόμπι’.

Η ανάγνωση της σχετικής αρθρογραφίας καθιστά εμφανή την αντισημιτική προκατάληψη και εμπάθεια του γράφοντος, ο οποίος όμως τυγχάνει να είναι δημόσιος αρθρογράφος σε μια δημοφιλή και κατά τα λοιπά έγκριτη εφημερίδα.  Στο πλαίσιο αυτό, οι υπογράφοντες εκφράζουν την βαθύτατη ανησυχία τους για την προβολή τέτοιων μισαλλόδοξων απόψεων, καθώς και για την επίδραση που είναι δυνατόν να ασκήσει στους αφελείς αναγνώστες η διάδοσή τους. Ειδικότερα, σε μια περίοδο που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα μια τεράστια προσπάθεια υποδοχής και ενσωμάτωσης χιλιάδων προσφύγων, τέτοιες θέσεις, ιδίως εκφερόμενες από δημοσιογράφους, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, αν όχι και με αυστηρότητα, όπως προβλέπει άλλωστε και ο σχετικά πρόσφατος νόμος του ελληνικού κράτους.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 16.8.2016, διοργανώθηκε από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά – Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και την Δημοτική Ενότητα Κομμένου, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα,  η ετήσια εκδήλωση στη μνήμη των κατοίκων του Κομμένου που εξοντώθηκαν από τους Ναζί κατά τη Γερμανική Κατοχή, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και 3 μέλη της εβραϊκής οικογένειας του Ζακίνου Ιερεμία. Τα ονόματα όλων των θυμάτων βρίσκονται χαραγμένα στο Μνημείο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Κομμένου.  

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μνημόσυνο που έγινε στον Ιερό Ναό του χωριού από τον Μητροπολίτη Άρτας κ. Ιγνάτιο, παρουσία εκπροσώπων των  θρησκευτικών, πολιτικών, στρατιωτικών και δημοτικών αρχών, του πρέσβη της Γερμανίας,  καθώς και πλήθος κόσμου. Στην εκδήλωση ο Ελληνικός Εβραϊσμός εκπροσωπήθηκε, ύστερα από πρόκληση που εστάλη από τους διοργανωτές,   από τον αν. γενικό γραμματέα του ΚΙΣΕ και πρόεδρο της Ι.Κ. Ιωαννίνων καθηγητή κ. Μωυσή Ελισάφ.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Άρτας, κατευθύνθηκαν προς το Μνημείο των θυμάτων, όπου έγιναν ομιλίες από τον δήμαρχο Νικολάου Σκουφά κ. Ευστάθιο Γιαννούλη και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων και την κατάθεση στεφάνων από επιζήσαντες κατοίκους του χωριού, εκπροσώπους της στρατιωτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και τον Πρωθυπουργό.

Το ΚΙΣΕ συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις μνήμης και δια του εκπροσώπου του κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων. 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae