του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ
Δούλευε «κάτω από τη μύτη» της Γκεστάπο για τη φυγάδευση από το γκέτο Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Στα είκοσί της χρόνια πλαστογραφούσε έγγραφα Ελλήνων Εβραίων, «βαφτίζοντάς» τους Ιταλούς για να γλιτώσουν το Αουσβιτς. Και έσωσε κάμποσους, αρκετούς. Η ίδια, φοβούμενη ότι μπορεί να συλληφθεί από τους Γερμανούς, διέφυγε στην Αλβανία, αλλά εκεί εγκλωβίστηκε επί σαράντα πέντε χρόνια στο «στρατόπεδο συγκέντρωσης» του Χότζα.
Σήμερα, στα ενενήντα έξι της χρόνια, η Ντρίτα Τζιόμο, χωρίς παράσημα και τιμές για τη βαθιά ανθρωπιστική και άκρως επικίνδυνη δράση της στην κατοχή, ζει με τις αναμνήσεις της σε ένα διαμέρισμα, επί της οδού Βασιλίσσης Ολγας, στη Θεσσαλονίκη, πλάι ακριβώς από το ερειπωμένο πλέον κτίριο του ιταλικού προξενείου, όπου στην κατοχή είχε στηθεί το κέντρο σωτηρίας για Εβραίους...
Φοιτήτρια της νομικής ακόμα η Ντρίτα Τζιόμο, με μητέρα Ιταλίδα και πατέρα από τα Ζαγοροχώρια, προσελήφθη ως διερμηνέας στην ιταλική διπλωματική αποστολή, με προϊστάμενό της τον πρόξενο Γουέλφο Ζαμπόνι, πρόσωπο εμβληματικό για τους ανά τον κόσμο Εβραίους, οι οποίοι μετά τον πόλεμο του απέδωσαν μεγάλες τιμές για τη δράση του, για την οποία κατετάγη στους «Δίκαιους των Εθνών».
|
Περισσότερα...
|
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Ρόδου, 24.7.15: Ολοκληρώθηκαν στις 24.7.15 οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου στο πλαίσιο των «Ημερών Μνήμης» για τον εκτοπισμό των Εβραίων της Ρόδου και της Κω. Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Ροδίων και Κώων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στη Συναγωγή Kahal Salom, που βρίσκεται στη Μεσαιωνική Πόλη. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων. Στις εκδηλώσεις χθες το πρωί παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Άγγελος Ανανίας, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κακούλης, η πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο κ. Αλίκη Μοσχή, η επιτετραμμένη της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Tammy Ben Haim, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μορίς Μαγρίζος, o Ραβίνος Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν, η πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Μπέλα Ρέστη, η διευθύντρια κ. Κάρμεν Κοέν, η εκπρόσωπος της επιτροπής νέων AJC Acces κ. Alexis Frankel, αντιπροσωπεία της Εβραϊκής νεολαίας και Ροδίτες Εβραίοι που ζουν στο εξωτερικό.
|
Περισσότερα...
|
|
Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο YNET news (24.7.2015, Israeli bikers ride through Auschwitz on way to Berlin Games) για τη συμμετοχή Ισραηλινών μοτοσικλετιστών στην τελετή αφής της φλόγας της 15ης Ευρπωπαϊκής Μακαβιάδας, στο Βερολίνο.
Η τελετή έναρξης έγινε στις 28.7.15. Βίντεο και πρόγραμμα μπρορείτε να δείτε στον σύνδεσμο ΕΔΩ.
Έχοντας ξεκινήσει από το Ισραήλ στις 4.7.15, οι μοτοσικλετιστές μετέφεραν τη φλόγα της Μακαβιάδας περνώντας την Ελλάδα και από εννέα ακόμη χώρες, αναπαριστώντας μία ιστορική διαδρομή του 1931 που διαφήμισε και καθιέρωσε την πρώτη Μακαβιάδα. Παράλληλα, η όλη διαδρομή κινηματογραφήθηκε για τη δημιουργία του ντοκυμαντέρ Back to Berlin που -εκτός από ντοκουμέντο για τη Μακαβιάδα- αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα και τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
Το ΚΙΣΕ και οι Ισραηλιτικές Κοινότητες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συνεργάστηκαν με την παραγωγή του ντοκυμαντέρ και την ομάδα μοτοσικλετιστών για το πέρασμά τους από την Ελλάδα και την καταγραφή της ιστορίας του Ελληνικού Εβραϊσμού στα πλαίσια του ντοκυμαντέρ. Διαβάστε σχετικά στον ιστότοπο του ΚΙΣΕ.
Επίσης, τρεις Ελληνοεβραίοι μοτοσικλετιστές ακολούθησαν την ομάδα και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Ο Μάριος Ιεχασκέλ, στη μνήμη του πατέρα του Ιάκωβου επιζώντα του Άουσβιτς, ο Ντέιβιντ Νεγρίν και ο Ντάνυ Τζάφος, συμμετείχαν στα γυρίσματα του Β2Β στην Πολωνία, στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς.
|
Περισσότερα...
|
Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου η εγκατάσταση ορειχάλκινων πινακίδων που θα φέρουν τα ονόματα θυμάτων του Ολοκαυτώματος έξω από την τελευταία γνωστή κατοικία του κάθε θύματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόδοση τιμής σε ορισμένες εβραϊκές οικογένειες της πόλης-λίκνου του ναζιστικού κινήματος, οι οποίες χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το συμβούλιο έπληξε με την αρνητική του ψήφο την εκστρατεία προώθησης του εικοσαετούς ευρωπαϊκού προγράμματος με το όνομα «Stolpersteine» («Σκόπελοι»), το οποίο ξεκίνησε ύστερα από πρωτοβουλία του γλύπτη Γκάντερ Ντέμνιγκ το 1996.
Οι «σκόπελοι» είναι μεταλλικές πινακίδες, οι οποίες τοποθετούνται στα πεζοδρόμια πόλεων ανά την Ευρώπη, μπροστά από τα σπίτια θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Μέχρι στιγμής, στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ συμμετέχουν περισσότερες από 1.200 μεγάλες και μικρές πόλεις, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται 500 γερμανικές. Περίπου 54.000 «σκόπελοι» έχουν τοποθετηθεί συνολικά. Οι υποστηρικτές του Ντέμνιγκ θεωρούν ότι η ύπαρξη των πινακίδων σε δημόσιους χώρους διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και υπενθυμίζει στους περαστικούς τη μοιραία τύχη του κάθε θύματος.
|
Περισσότερα...
|
|