Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5364 επισκέπτες και 4 μέλη συνδεδεμένους

Log inΑΡΘΡΟ ΛΕΟΝ ΣΑΛΤΙΕΛ: Σκέψεις με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

27 Ιανουαρίου 2023 Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος σήμερα, και τιμούμε την μνήμη των 80.000 Ελλήνων Εβραίων, και των 50.000 Θεσσαλονικιών, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί στα στρατόπεδα θανάτου κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1. Όταν οι Ιταλοί εισέβαλαν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940, οι Έλληνες Εβραίοι πολέμησαν με περισσή γενναιότητα δίπλα με τους Χριστιανούς συμπολίτες τους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, γύρω στους 13.000 Εβραίους υπηρέτησαν τις τάξεις του ελληνικού στρατού, με πάνω από 500 να σκοτώνονται στο μέτωπο και κοντά στους 4.000 να τραυματίζονται. Ένας από αυτούς που έπεσε νεκρός ήταν ο Νατάν Μπενβενίστε. Ο Τζακ Σουστιέλ, ο «θείος Τζάκος» του παππού μου, είχε το δύσκολο έργο να ενημερώσει τον αδελφό του Νατάν, Χαΐμ, επίσης στρατιώτη, με αυτήν την επιστολή:

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΩΣ ΜΥΣΤΙΚΟ PDF Εκτύπωση E-mail

της Νινέτας Μπεράχα Πιζάντε

Οταν αποφάσισα να γράψω για το Ολοκαύτωμα η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι αυτό το κομμάτι της ιστορίας ανήκει στις προηγούμενες γενιές, είναι η θλιβερή τους ιστορία, είναι ένα θέμα πολύ βαρύ, τόσο μεγάλο, τι έχω εγώ να πω για αυτό; Εξάλλου δεν είμαι ιστορικός, είμαι απλά απόγονος ανθρώπων που κρύφτηκαν και επέζησαν.

Το Ολοκαύτωμα η γενιά μου το έζησε, το ζήσαμε στην αρχή της ζωής μας, στα παιδικά μας χρόνια, ως μυστικό. Δεν το συζητούσαμε στα σπίτια μας, οι γονείς μας δύσκολα μιλούσαν. Όμως, σαν να ήταν γραμμένο στο DNA μας, εμείς ξέραμε. Και προσπαθούσαμε δειλά να μάθουμε, χωρίς να κάνουμε ερωτήσεις που καταλαβαίναμε ότι δυσκόλευαν τους μεγάλους.

Περισσότερα...
 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023: «ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 26 Ιανουαρίου 2023, το Yad Vashem, το παγκόσμιο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, παρουσίασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μια νέα έκθεση με τον τίτλο «Βιβλίο ονομάτων θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

Αυτό το μνημειώδες έργο περιλαμβάνει με αλφαβητική σειρά τα ονόματα 4.800.000 θυμάτων του Ολοκαυτώματος, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί και τεκμηριωθεί και περιλαμβάνονται στην Κεντρική Βάση Δεδομένων των Ονομάτων Θυμάτων της Σοά, του Γιαντ Βασέμ. Το συνολικό μήκος του Βιβλίου των Ονομάτων είναι οκτώ μέτρα, έχει ύψος δύο μέτρα και πλάτος ένα μέτρο. Μια λωρίδα φωτός διατρέχει το εσωτερικό του Βιβλίου των Ονομάτων, φωτίζοντας τη μνήμη των Εβραίων ανδρών και γυναικών και παιδιών που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, για να τους θυμούνται όλοι.

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΟΝ ΣΑΛΤΙΕΛ ΣΤΟ ΑΠΕ: «Οφειλόμενη τιμή η μετονομασία μιας κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης σε λεωφόρο Εβραίων μαρτύρων» PDF Εκτύπωση E-mail

Τη μετονομασία μιας κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης σε λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων και το κλείσιμο μιας πληγής που αιμορραγεί εδώ και χρόνια, με τη μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας από ...πάρκινγκ σε πάρκο μνήμης, προτάσσει ως οφειλόμενη τιμή στη μνήμη των Θεσσαλονικέων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους με βάναυσο τρόπο στα στρατόπεδα- κολαστήρια του Γ’ Ράιχ, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, ιστορικός ερευνητής Λεόν Σαλτιέλ.

Με την ιδιότητα του Θεσσαλονικιού, αλλά κι αυτή του επίμονου μελετητή των πιο μαύρων σελίδων της ιστορίας της πόλης, ο Λεόν Σαλτιέλ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της μνήμης αλλά και της εκπαίδευσης ως αντίδοτο στα φαινόμενα ρατσισμού και αντισημιτισμού που εξακολουθούν να υφίστανται παρότι έχουν παρέλθει σχεδόν οχτώ δεκαετίες από το Ολοκαύτωμα.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ» PDF Εκτύπωση E-mail

Μια συγκλονιστική παράσταση για την ιστορία και των εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων παρουσιάστηκε χθες 25.1.2023 στο θέατρο «Κώστας Τσιάνος». Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος το Θεσσαλικό Θέατρο σε συνεργασία με το Γαλλικό  Ινστιτούτο Λάρισας και την υποστήριξη τη Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας φιλοξένησε την παράσταση «Μέρα Σάββατο».

Με αφηγηματικό μέσο μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ποιήματα και λαϊκές μελωδίες, η παράσταση ξετύλιξε το χρονικό τη ανείπωτης τραγωδίας και φώτισε πρόσωπα και ιστορίες ανθρώπων και οικογενειών με τη

Φωτεινή Μπάνου σε μια συγκινητική ερμηνεία.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae