Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2630 επισκέπτες και 5 μέλη συνδεδεμένους

Log inCOVID-19: Τα μαθήματα που μάθαμε – Ο πρόεδρος του EJC μιλά για τον ρατσισμό PDF Εκτύπωση E-mail

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (EJC) Μοσέ Κάντορ χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διαδικτυακής διάσκεψης, που έγινε στις 27.7.2020, με θέμα «COVID-19: Μοιραζόμαστε τα διεθνή μαθήματα που μάθαμε». Τη διάσκεψη, που οργανώθηκε από την Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής της Μεγάλης Βρετανίας και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Κάντορ, παρακολούθησαν 8.700 ενδιαφερόμενοι από 106 χώρες, ενώ με εισηγήσεις τους συμμετείχαν 17 ειδήμονες στο θέμα της πανδημίας. Ειδικοί διαφόρων ειδικοτήτων του τομέα της υγείας αξιολόγησαν τα προβλήματα που ο covid-19 ανέδειξε και αξιολόγησαν τους τρόπους αντιμετώπισης της ασθένειας αλλά και τις συνέπειες της κρίσης, καταλήγοντας σε χρήσιμα συμπεράσματα για τη μελλοντική διαχείριση της πανδημίας.

Στην ομιλία του, ο Μοσέ Κάντορ αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. «Ο covid-19 ενέτεινε τον εξτρεμισμό που ήδη ήταν σε κρίσιμο σημείο ανόδου. Παρατηρούμε εκφράσεις έντονου ρατσισμού προς όλες τις κατευθύνσεις. Γι΄ αυτό και η καταπολέμηση της πανδημίας, εκτός από παγκόσμιο ζήτημα, είναι μία μάχη ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας».

Περισσότερα...
 
ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΔΑΒΙΔ ΓΚΑΛΑΝΤΕ - Ένας από τους τελευταίους Ροδίτες επιζώντες του Ολοκαυτώματος PDF Εκτύπωση E-mail

Σε ηλικία 95 χρόνων έφυγε από τη ζωή ο Δαβίδ Γκαλάντε ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Άουσβιτς, Εβραίος της Ρόδου. Ο Γκαλάντε ήρθε στη Ρόδο τον Ιούλιο του 2008 και συναντήθηκε, μετά από 64 χρόνια, με τον παιδικό φίλο Σάμυ Μοντιάνο, με τον οποίο είχαν ξεκινήσει μαζί και με άλλους Εβραίους στο ταξίδι για τα κολαστήρια του Άουσβιτς.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης περιγράφει στην εφημερίδα «Τα Νέα» τη συγκλονιστική αυτή συνάντηση, που έγινε στις 25 Ιουλίου 2008, στο κτήριο της σημερινής Τουριστικής Σχολής, από όπου ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου 1944 το καραβάνι των Εβραίων προς τον θάνατο. Ακολουθεί αναδημοσίευση του άρθρο του 2008:

Περισσότερα...
 
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για τη δημιουργία του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας πρόκειται να εγκαινιάσει ένα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη που, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα προσφέρει μαθήματα ισπανικών στη Σεφαραδίτικη Κοινότητα (και όχι μόνο) και θα διοργανώνει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες αποβλέποντας στην αξιοποίηση και τη διάδοση της κληρονομιάς των Σεφαραδιτών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Αυτός είναι και ο πρωταρχικός στόχος του συμφώνου που υπέγραψαν στην Αθήνα, στις 28.7.2020, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, Cristina Conde de Beroldingen, και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. Ως τιμητική μάρτυρας συμμετείχε η Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας της Ισπανίας, Arancha González Laya. Στην υπογραφή παραβρέθηκαν επίσης ο Πρέσβης της Ισπανίας, Enrique Viguera, ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του  Ινστιτούτου Θερβάντες, Rafael Soriano και ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Ισπανία Ιωάννης Τζόβας-Μουρούζης.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΜΩΥΣΗ ΑΛΛΑΤΙΝΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

«Αισθάνομαι τόσο Γάλλος, όσο και Θεσσαλονικιός και ως εκ τούτου πολίτης του κόσμου. Ας μην ξεχνάμε ποτέ αυτές τις ρίζες, ας μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς τους σπουδαίους άνδρες, όπως ο Μωυσής Αλλατίνι, που υπερασπίστηκε και αγωνίστηκε για την πόλη, τη χώρα και τον πολιτισμό για όλους». Με τα λόγια αυτά ο Λοράν Ντασώ, ο επιχειρηματίας της περίφημης δυναστείας Dassault, εξέφρασε τη συγκίνησή του κατά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του προγόνου του, Μωυσή Αλλατίνι, η οποία κοσμεί πλέον τους κήπους της Bίλας Αλλατίνι, όπου στεγάζεται η έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η προτομή, που είναι φτιαγμένη από μπρούτζο και αποτελεί έργο της γλύπτριας Ντίνας Αναστασιάδου, είναι δωρεά του ιδίου του Γάλλου επιχειρηματία.

«Ήλθα το 2012 στη Θεσσαλονίκη να εγκαινιάσω με τη μητέρα μου, τους αδελφούς και τις αδελφές μου τη μεγάλη αίθουσα του γαλλικού Ινστιτούτου που μετονομάστηκε σε Ντασώ- Αλλατίνι, για να τιμηθούν οι καταβολές της οικογένειάς μου σε αυτή την πόλη. Επιστρέφω σήμερα συγκινημένος για να αποτίσω φόρο τιμής σε αυτόν τον καταπληκτικό άνθρωπο, σε αυτόν τον ουμανιστή που όλοι γνωρίζετε, τον Μωυσή Αλλατίνη. 

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, και μέλη της Επιτροπής, επισκέφθηκαν τα Ιωάννινα, στις 28.7.2020. Σε διαδοχικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καρχιμάνη, και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ, η κα Αγγελοπούλου συζήτησε για το πρόγραμμα εκδηλώσεων του 2021 και για την ανάδειξη της συμβολής της Ηπείρου στην Ελληνική Επανάσταση.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα Ιωάννινα, η κα Αγγελοπούλου δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τη Συναγωγή της πόλης, όπου ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο και πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μωϋσή Ελισάφ, εκφράζοντας μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία των Ρωμανιωτών Εβραίων. Χαρακτηριστική είναι και η αφιέρωση που έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών της Συναγωγής:  «Με σεβασμό δέος και συγκίνηση, στέκομαι στον Ναό των Ρωμανιωτών Γιαννιωτών, την Συναγωγή. Η κοινότητα της πόλης βίωσε όχι μόνο την ευημερία αλλά και το μεγάλο Δράμα. Ολόκληρες οικογένειες αφανίστηκαν στο Ολοκαύτωμα. Πρόκειται για μνημείο αντοχής, υπομονής, επιμονής και προπαντός μνήμης που δεν σβήνει». 

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae