Με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης για την Ημέρα Ελλήνων Εβραίων, Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη, βουλευτών, μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών, διεθνών οργανισμών, διπλωματών ξένων χωρών, φορέων της πόλης, κ.α.
Νωρίτερα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά), από τον ραβίνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ααρόν Ισραέλ.
Από την πλευρά της, η σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ Tammy Ben-Haim αναφέρθηκε στα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και σημείωσε ότι και σήμερα, απέναντι σε φαινόμενα αντισημιτισμού του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, απαιτείται ενεργοποίηση για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σημείωσε, ότι με ικανοποίηση βλέπει το τελευταίο διάστημα «Ισραηλινούς γιατρούς, νοσοκόμες και κοινωνικούς λειτουργούς, εθελοντές στην Ελλάδα, στο νησί της Λέσβου, να βοηθούν πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν» και σε συνεργασία με τις αρχές να σώζουν ζωές και επεσήμανε, ότι παρά την οικονομική κρίση, οι άνθρωποι και η κυβέρνηση στην Ελλάδα ανταποκρίνονται σε αυτό το έργο, επιδεικνύοντας «συμπόνια και ανθρωπισμό». «Σήμερα, καθώς θυμόμαστε τα έξι εκατομμύρια εβραίους που δολοφονήθηκαν από τους ναζί, πρέπει να θυμόμαστε και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ξεχωριστά κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Ώστε κάτι τέτοιο, να μη μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ» τόνισε.
|
Περισσότερα...
|
«Oι 7 νάνοι του Άουσβιτς» και τα πειράματα του Μένγκελε
Στις 19 Μαΐου 1944, η Πέρλα Όβιτς και η οικογένειά της περνούσαν την πύλη του Άουσβιτς, υπό το έκπληκτο βλέμμα των φρουρών των SS. Με ύψος που δεν ξεπερνούσε αυτό ενός πεντάχρονου παιδιού, οι δύο καλοντυμένοι άνδρες και οι πέντε κυρίες με τα πλουμιστά φορέματα και το θεατρικό βάψιμο έμοιαζαν να μην καταλαβαίνουν πως είχαν «αποβιβαστεί» σε ένα από τα στρατόπεδα-κολαστήρια, που είχε στήσει η ναζιστική μηχανή θανάτου του Γ' Ράιχ ανά την Ευρώπη, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους «κρίκους» της τεράστιας ανθρώπινης αλυσίδας που οδηγούνταν απευθείας από τα βαγόνια - θανάτου στους θαλάμους αερίου...
Οι Όβιτς κατάγονταν από το μικρό χωριό Ροζαβλέα της βόρειας Ρουμανίας. Ο πατέρας τους Αϊζικ παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε επτά παιδιά νάνους και τρία κανονικού ύψους. Τα «λιλιπούτεια» μέλη της οικογένειας είχαν ταλέντο στη μουσική και ακολουθώντας την προτροπή της μητέρας τους «...στα καλά και στα κακά, ποτέ μη χωριστείτε. Να είστε ενωμένοι, να φυλάτε ο ένας τον άλλον, να ζείτε ο ένας για τον άλλον...» έφτιαξαν τον δικό τους θίασο -Θίασο των Λιλιπούτ- τη δεκαετία του '30. Για πολλά χρόνια έδιναν παραστάσεις στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία, αποκτώντας μεγάλη φήμη, ώσπου η πορεία τους ανακόπηκε βίαια, όταν οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς.
|
Περισσότερα...
|
|
Με μηνύματα εναντία στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό, που διακρίνονται ακόμη και σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στις 29.1.2016 στα Γιάννενα, εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.
Πρόκειται για μια ηθική υποχρέωση να τιμηθεί η μνήμη 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, 60.000 Ελληνοεβραίων, και 2.000 περίπου Γιαννιωτών Εβραίων, που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος. Στις 25 Μαρτίου 1944 συνελήφθησαν 1.850 Γιαννιώτες Εβραίοι άτομα και οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς από όπου επέστρεψαν μόνο 163.
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων από το Άουσβιτς που έχει οριστεί η 27η Ιανουαρίου.
Κατά την εκδήλωση προσφώνηση απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος σημείωσε ότι η ημέρα αυτή στέλνει ένα διπλό μήνυμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ανακαλούμε στη μνήμη μας τα θύματα ενός εγκλήματος, που όμοιό του, ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεση του, δεν γνώρισε η ανθρωπότητα… Τιμώντας τη μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, διατηρώντας ζωντανή στη μνήμη μας τη θηριωδία που προκάλεσε ο ρατσισμός, η ιδεολογία του μίσους και του διαχωρισμού των ανθρώπων σε φυλετικά ανώτερους και κατώτερους, στέλνουμε ένα μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό σε όλες του τις εκφράσεις.
|
Περισσότερα...
|
Στις 6 και 8 Φεβρουαρίου 2016 έγινε παρουσίαση στο Κούνεο και στο Τορίνο της ιταλικής έκδοσης του βιβλίου του ιστορικού Christofe U. Schminck Gustavus «Μνήμες κατοχής» που σκιαγραφεί την εκτόπιση των Εβραίων των Ιωαννίνων.
Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από το Ινστιτούτο Ιστορίας της Αντίστασης και της Σύγχρονης Κοινωνίας του Κούνεο (Istituto Storico della Resistenza e della Societa Contemporanea), καθώς και από την εβραϊκή κοινότητα του Torino και το αντίστοιχο Ινστιτούτο Ιστορίας της Αντίστασης του Τορίνο (Istituto Storico della Resistenza di Torino).
Στις βιβλιοπαρουσιάσεις συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Καθ. Μωυσής Ελισάφ, με επίλογο του οποίου κυκλοφόρησε η ιταλική έκδοση του βιβλίου, που ήδη κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα γερμανικά. |
|