Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016, στην εκπομπή «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη παρουσίασε το θέμα «Ολοκαύτωμα, 71 χρόνια μετά: Οι επιζώντες και οι διώκτες των δημίων τους». Η δημοσιογράφος συνάντησε και συνομίλησε με τους κυρίους Ρόμπι Βαρσάνο και Ισαάκ Μιζάν, επιζήσαντες ομήρους των στρατοπέδων συγκέντρωσης, καθώς και με τον Ζέρζ και Μπεάτε Κλάρσφέλντ, τους διάσημους κυνηγούς των ναζί.
Δείτε ΕΔΩ την ΕΚΠΟΜΠΗ |
Με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης για την Ημέρα Ελλήνων Εβραίων, Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη, βουλευτών, μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών, διεθνών οργανισμών, διπλωματών ξένων χωρών, φορέων της πόλης, κ.α.
Νωρίτερα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά), από τον ραβίνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ααρόν Ισραέλ.
Από την πλευρά της, η σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ Tammy Ben-Haim αναφέρθηκε στα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και σημείωσε ότι και σήμερα, απέναντι σε φαινόμενα αντισημιτισμού του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, απαιτείται ενεργοποίηση για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σημείωσε, ότι με ικανοποίηση βλέπει το τελευταίο διάστημα «Ισραηλινούς γιατρούς, νοσοκόμες και κοινωνικούς λειτουργούς, εθελοντές στην Ελλάδα, στο νησί της Λέσβου, να βοηθούν πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν» και σε συνεργασία με τις αρχές να σώζουν ζωές και επεσήμανε, ότι παρά την οικονομική κρίση, οι άνθρωποι και η κυβέρνηση στην Ελλάδα ανταποκρίνονται σε αυτό το έργο, επιδεικνύοντας «συμπόνια και ανθρωπισμό». «Σήμερα, καθώς θυμόμαστε τα έξι εκατομμύρια εβραίους που δολοφονήθηκαν από τους ναζί, πρέπει να θυμόμαστε και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ξεχωριστά κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Ώστε κάτι τέτοιο, να μη μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ» τόνισε.
|
Περισσότερα...
|
|
Στις 11.2.2016 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" η παρακάτω επιστολή του κ. Βίκτωρα Ισαάκ Ελιέζερ που αφορά στην απάντηση του Παλαιστίνιου πρέσβη στο άρθρο του με τίτλο "Η τρομοκρατία των μαχαιριών".
"Στις 2 Φεβρουαρίου 2016, δημοσιεύθηκε στη «Καθημερινή», επιστολή του Παλαιστίνιου Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Toubassi, με την οποία απαντά στο κείμενο μου που δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίδα στις 11 Νοεμβρίου 2015.
Η αλήθεια ενόχλησε τον κ. πρέσβη και δυστυχώς η έλλειψη επιχειρημάτων τον οδήγησε σε ύβρεις εναντίον μου, παραποίηση των απόψεων μου και κυρίως σε ένα άνευ προηγουμένου κήρυγμα μίσους και φθηνής προπαγάνδας. Κατά τον κ. Toubassi, οι εκτελεστές με τα μαχαίρια θεωρούνται «αγανακτισμένοι νέοι», που πυροβολούνται «με την αιτιολογία οτι έκαναν κάποια ύποπτη κίνηση, όπως να βάζουν το χέρι στη τσέπη», και οι επιτιθέμενοι στις στάσεις λεωφορείων, ως «οδηγοί που χάνουν τον έλεγχο του οχήματος τους». Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ο Παλαιστίνιος πρέσβης αντιλαμβάνεται την ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Κρίμα!
|
Περισσότερα...
|
Με μηνύματα εναντία στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό, που διακρίνονται ακόμη και σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στις 29.1.2016 στα Γιάννενα, εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.
Πρόκειται για μια ηθική υποχρέωση να τιμηθεί η μνήμη 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, 60.000 Ελληνοεβραίων, και 2.000 περίπου Γιαννιωτών Εβραίων, που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος. Στις 25 Μαρτίου 1944 συνελήφθησαν 1.850 Γιαννιώτες Εβραίοι άτομα και οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς από όπου επέστρεψαν μόνο 163.
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων από το Άουσβιτς που έχει οριστεί η 27η Ιανουαρίου.
Κατά την εκδήλωση προσφώνηση απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος σημείωσε ότι η ημέρα αυτή στέλνει ένα διπλό μήνυμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ανακαλούμε στη μνήμη μας τα θύματα ενός εγκλήματος, που όμοιό του, ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεση του, δεν γνώρισε η ανθρωπότητα… Τιμώντας τη μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, διατηρώντας ζωντανή στη μνήμη μας τη θηριωδία που προκάλεσε ο ρατσισμός, η ιδεολογία του μίσους και του διαχωρισμού των ανθρώπων σε φυλετικά ανώτερους και κατώτερους, στέλνουμε ένα μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό σε όλες του τις εκφράσεις.
|
Περισσότερα...
|
|