Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3817 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2016 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Από την ιστοσελίδα της ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, συνδιοργάνωσαν  σειρά εκδηλώσεων την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν σαν Κεντρικό Θέμα τους Δικαίους Μεταξύ των Εθνών. Το κράτος του Ισραήλ, από το 1963 απονέμει τον τίτλο «Δίκαιος των Εθνών» σε όσους μη Εβραίους έθεσαν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να σώσουν Εβραίους από τη ναζιστική λαίλαπα. Με τον τίτλο αυτό έχουν τιμηθεί 25.685 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους και 328  Έλληνες πολίτες.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, τιμώντας τους 328 συμπολίτες μας, χάραξε ανάγλυφα τα ονόματα τους σε ειδικό μνημείο στο χώρο της Συναγωγής, στην οδό Μελιδόνη στο Θησείο, στον ίδιο χώρο δηλαδή που οι Ναζί συγκέντρωσαν, συνέλαβαν και εκτόπισαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 800 Εβραίους της Αθήνας, λίγα μόλις μέτρα από το μνημείο του Ολοκαυτώματος της πόλης. «Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών φιλοξενεί από σήμερα το Μνημείο των Ελλήνων Δικαίων, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης του συνόλου των Ελλήνων Εβραίων. Παρακαταθήκη στην πόλη της Αθήνας για να τους θυμάται και να τους τιμά για πάντα. Γιατί απλά ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΙ», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Μίνος Μωυσής.

«Επρόκειτο για στελέχη της δημόσιας διοίκησης, για κληρικούς, αλλά και απλούς πολίτες που αψηφώντας τον κίνδυνο έδωσαν σε Εβραίους ταυτότητες με χριστιανικά ονόματα, τέλεσαν εικονικούς γάμους ή τους φυγάδευσαν στα βουνά», σημείωσε ο κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, που αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ζακύνθου και της Κατερίνης, όπου σώθηκε αυτούσιος ο εβραϊκός πληθυσμός.

«Οι Εβραίοι διαθέτουν μιαν αίσθηση παραπάνω από τις πέντε, αυτήν της μνήμης». Η ρήση του πάλαι ποτέ Αρχιραββίνου της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδου Σαξ», είπε στο χαιρετισμό του ο κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, επισημαίνοντας οτι και ο ίδιος ήταν ένα από τα κρυμμένα παιδιά που μαζί με την οικογένεια του γλύτωσαν τον εκτοπισμό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χάρη στη γενναιότητα Χριστιανών συμπολιτών του.

Ο κ. Αλμπάλας, εμπνευστής του μνημείου για τους Ελληνες Δικαίους των Εθνών, είπε στην ομιλία του: «Στις 18 Νοεμβρίου 2013, σε σεμνή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, το Ίδρυμα Raoul Wallenberg τίμησε τους Έλληνες Δικαίους και τον Ελληνικό λαό στο πρόσωπο του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια. Ήμουν εκεί, τότε ως Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος. Ήταν ακριβώς εκείνη η στιγμή, που η μνήμη αυτή ξύπνησε.Ήταν τότε, που η εικόνα του χρέους και της απότισης τιμής στους Έλληνες Δικαίους των Εθνών πλημμύρισαν τη σκέψη μου.
Ήταν τότε, που υποσχέθηκα στον εαυτό μου και στο ακροατήριο, ως κρυμμένο παιδί που μαζί με την πατρική μου οικογένεια μας είχε σώσει ένας Έλληνας Δίκαιος, ότι ο Εβραϊσμός της Ελλάδος θα τιμήσει τους Έλληνες Δικαίους των Εθνών».

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος  Παυλόπουλος, παρουσία πολλών εκ των 328 Ελλήνων Δικαίων των Εθνών, απογόνων τους αλλά Ελλήνων Εβραίων που ζουν σήμερα χάρη στη γενναιότητα των συμπολιτών τους.

Περισσότερα...
 
27.1.2016: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η 27η Ιανουαρίου, ημερομηνία της απελευθέρωσης του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, είναι η ημέρα που η διεθνής  Κοινότητα έχει αφιερώσει στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, του εγκλήματος της γενοκτονίας του εβραϊκού λαού από τη Ναζιστική Γερμανία. Αυτή τη συμβολική ημέρα κράτη και διεθνείς οργανισμοί ανανεώνουν τη δέσμευσή τους στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και στη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Ορισμένες από τις δραστηριότητες και τα αφιερώματα που διοργανώνουν οι διεθνείς οργανισμοί για τη φετινή Ημέρα Μνήμης 2016:

- Με θέμα «Ολοκαύτωμα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια» ο ΟΗΕ –που καθιέρωσε την παγκόσμια Ημέρα Μνήμης με Ψήφισμά του το 2005- μέσα από το πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνει στοχεύει στο να αναδείξει τη σημασία και την αξία του αγαθού της αξιοπρέπειας του ατόμου. «Το Ολοκαύτωμα –που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των δύο τρίτων του Ευρωπαϊκού Εβραϊσμού- παραμένει μια από τις οδυνηρότερες υπενθυμίσεις της αποτυχίας της Διεθνούς Κοινότητας να τους προστατεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του φετινού προγράμματος.

Περισσότερα...
 
ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ HΜΕΡΑ MΝΗΜΗΣ EΛΛΗΝΩΝ EΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ HΡΩΩΝ ΤΟΥ OΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ MΝΗΜΕΙΟΥ «ΔΙΚΑΙΟΙ ΤΩΝ EΘΝΩΝ» PDF Εκτύπωση E-mail

της ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΙΣΤΙΚΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26.1.2016

H Hμέρα Mνήμης Eλλήνων Eβραίων Mαρτύρων και Hρώων του Oλοκαυτώματος έχει ως κεντρικό θέμα εφέτος την απονομή του τίτλου «Δίκαιος των Eθνών» σε όσους μη Eβραίους κινδύνεψαν προκειμένου να σώσουν Eβραίους από τον ναζιστικό Διωγμό. Tο κράτος του Iσραήλ απονέμει τον τίτλο «Δίκαιος των Eθνών» από το 1963, έχουν δε τιμηθεί 25.685 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 328 Eλληνες πολίτες. Oπως κάθε χρόνο, κι εφέτος, η Περιφέρεια Aττικής και η Iσραηλιτική Kοινότητα Aθηνών συνδιοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων, αύριο, Tετάρτη 27 Iανουαρίου 2016. H Iσραηλιτική Kοινότητα Aθηνών, τιμώντας τους 328 Eλληνες πολίτες με τη μεγάλη καρδιά, που έθεσαν σε κίνδυνο και τη ζωή τους ακόμα για να σώσουν Eβραίους από τη ναζιστική καταδίωξη και τον εγκλεισμό τους στα στρατόπεδα της φρίκης, ανέγραψε σε ειδικό μνημείο, στον χώρο της Συναγωγής, στην οδό Mελιδόνη στο Θησείο, τα ονόματά τους, στον ίδιο χώρο που οι ναζί συγκέντρωσαν, συνέλαβαν και εκτόπισαν 800 Eβραίους της Aθήνας, και που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το Mνημείο του Oλοκαυτώματος της Aθήνας. Tα αποκαλυπτήρια του μνημείου με τα ονόματα των «Δικαίων Mεταξύ των Eθνών» Eλλήνων μη Eβραίων θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος την Tετάρτη 27/1 στις 11 το πρωί.

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ 2016 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Με σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα και το Βόλο θα μνημονευτεί στην Ελλάδα η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος τιμώντας τη Μνήμη των θυμάτων που αφανίστηκαν από τους Ναζί. 

Για πρώτη φορά φέτος η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, με πρωτοβουλία του Προέδρου Νίκου Βούτση, στα πλαίσια της Ημερησίας Διάταξης της 27ης Ιανουαρίου 2016, θα αφιερώσει ειδική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης, με ομιλίες βουλευτών και την παρουσία επιζώντων του Ολοκαυτώματος και εκπροσώπων του Ελληνικού Εβραϊσμού.

Στην ΑΘΗΝΑ η Ημέρα Μνήμης είναι αφιερωμένη στους «Δικαίους των Εθνών», τους Έλληνες Χριστιανούς που στη διάρκεια του διωγμού συνέβαλαν στη διάσωση Εβραίων συμπολιτών τους με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Το Μνημείο των Ελλήνων Δικαίων, που έχει τοποθετηθεί στο προαύλιο της Συναγωγής Αθηνών,  θα αποκαλυφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στο «Θέατρον» με ομιλητές την ισραηλινή  συγγραφέα, ποιήτρια και σκηνοθέτιδα Δρ Μιχάλ Γκορβίν και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. Παράλληλα στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό και ιστορικό υλικό από το Ίδρυμα Yad Vashem και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο τον βανδαλισμό που υπέστη η Μονή της Κοιμήσεως, των Βενεδικτίνων Μοναχών, στην Ιερουσαλήμ από ακραία στοιχεία.

Τα συνθήματα μίσους που βεβηλώνουν τους χριστιανικούς ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ συνιστούν απειλή και ιεροσυλία.

Πιστεύουμε ότι σύντομα οι Αρχές του Κράτους του Ισραήλ θα εντοπίσουν, θα συλλάβουν και θα οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή σε τέτοιες πράξεις βίας και μίσους.

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2016

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

ΣΧΕΤΙΚΑ: A.P. (20.1.16): Israeli police arrest 2 Jewish suspects for church vandalism

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae