ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2.10.2017: «Ενεργειακό τετράγωνο με Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο». Συνέντευξη του David Harris, Διευθύνοντος Συμβούλου της American Jewish Committee στον Αθανάσιο Ελλις.
Ενθουσιασμό για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, η οποία υπερβαίνει πρόσωπα και κυβερνήσεις, εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο επικεφαλής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις. Ανάλογη ικανοποίηση εκφράζει και για το τριμερές σχήμα με την Κύπρο που θα περιλαμβάνει και μακροπρόθεσμη ενεργειακή συνεργασία, επισημαίνοντας ότι μελλοντικά θα μπορούσε αυτό να διευρυνθεί με την προσθήκη και της Αιγύπτου, πιθανώς και άλλων χωρών της περιοχής. Καταθέτει την ανησυχία του για την άνοδο της AfD στη Γερμανία, αλλά και τη δυσφορία του για τη συμπεριφορά του Ερντογάν και επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ γιατί πέφτει στην ίδια παγίδα που είχε πέσει στην αρχή και ο Μπαράκ Ομπάμα, που έβλεπε τον Τούρκο ηγέτη ως αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ και ως «πρότυπο» για τη σχέση Ισλάμ και δημοκρατίας. Τέλος, μιλάει για αυξημένο ενδιαφέρον Αμερικανών και Ισραηλινών επιχειρηματιών σχετικά με επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά επισημαίνει ότι υπάρχουν ανασταλτικά διαρθρωτικά εμπόδια, όπως η γραφειοκρατία, οι εργασιακοί νόμοι και το ρυθμιστικό πλαίσιο.
– Πώς είδατε το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών;
– Υπήρξε το καλό νέο της παραμονής της Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας για τέταρτη θητεία, που εκπέμπει μια αίσθηση σταθερότητας και συνέχειας. Υπάρχουν, όμως, και ανησυχητικά στοιχεία, όπως η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος AfD. Πολλοί Ευρωπαίοι, όπως και πολλοί Αμερικανοί, είναι όλο και περισσότερο δυσαρεστημένοι με το στάτους κβο και τα θεσμικά όργανα που το εκφράζουν. Στην περίπτωση των ψηφοφόρων της AfD, ο θυμός τους κατευθυνόταν περισσότερο κατά των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αντιμετώπισης του αμφιλεγόμενου μεταναστευτικού ζητήματος από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Τώρα, μένει να δούμε αν, έχοντας εξασφαλίσει 12,6% των ψήφων και εκπροσώπηση στη Βουλή, μπορεί να παραμείνει η AfD στο πολιτικό περιθώριο.
|