Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5541 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΩΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Συνέντευξη στον ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗ

Kάθε φωτογραφία του Νισήμ Λεβή και μία ιστορία, ένα συγκινητικό οδοιπορικό στα Γιάννενα των αρχών του περασμένου αιώνα και ιδιαίτερα στην κοινότητα των Ρωμανιωτών Εβραίων της πόλης που χάθηκε μέσα σε μία ημέρα, τον Μάρτιο του 1944, με τον εκτοπισμό σχεδόν του συνόλου της στα Γερμανικά κρεματόρια του θανάτου.

Κάπως έτσι μπορεί κανείς να περιγράψει το σπάνιο λεύκωμα με τίτλο «Το πανόραμα του Νισήμ Λεβή, 1898 – 1944» που επιμελήθηκε με εντυπωσιακή μαεστρία ο Αλέξανδρος Μωυσής, απόγονος του θρυλικού γιατρού και φωτογράφου, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται επίσης στα Γιάννενα.
Ο κ. Μωυσής, ο οποίος ζει σήμερα στις ΗΠΑ, μιλάει για τον μοναδικό φωτογραφικό θησαυρό που βρήκε στο σπίτι των παππούδων του και μετέτρεψε σε μία έκδοση αναμφισβήτητης ιστορικής αξίας, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις υπεραιωνόβιες φωτογραφικές πλάκες του Νισήμ Λεβή, αλλά και για τη γοητευτική αντιπαράθεση που κάνει του τόπου εκείνης της εποχής με αυτόν του σήμερα.

Η συνέντευξη:

• Περιμένατε να έχετε τέτοια απήχηση μετά την έκδοση του βιβλίου λευκώματος «Το πανόραμα του Νισήμ Λεβή, 1898-1944»;

- Κάθε ορόσημο στην πορεία του βιβλίου ήταν αφορμή για μια νέα χαρά: Όταν πρωτοείδα το έργο στην όμορφη εκτύπωση των εκδόσεων Καπόν. Όταν πρωτοεμφανίστηκε το βιβλίο στα πίσω ράφια μερικών βιβλιοπωλείων. Αργότερα, όταν το είδα στις βιτρίνες τους και στις εφημερίδες. Όταν είδα θετικά σχόλια στους Τάιμς του Λονδίνου και σε άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Και τέλος όταν το έργο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Δεν είχα κάποια ιδιαίτερη προσδοκία ή φιλοδοξία, αλλά οι ευχές των φίλων για ένα «καλοτάξιδο» βιβλίο εκπληρώθηκαν με το παραπάνω.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Β.Ι. ΕΛΙΕΖΕΡ ΣΤΟ LIFO ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ PDF Εκτύπωση E-mail

LIFO 1.2.2020, συνέντευξη στον Θοδωρή Αντωνόπουλο.

Ο Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ, δημοσιογράφος, ανταποκριτής της εφημερίδας Yedioth Achronoth και αναλυτής θεμάτων Μέσης Ανατολής αναλύει στη LiFO γιατί η «ειρηνευτική πρόταση» του Τραμπ για το Μεσανατολικό είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

O Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ είναι δημοσιογράφος, ανταποκριτής της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Achronoth και αναλυτής θεμάτων Μέσης Ανατολής. Με αφορμή το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό και τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη αλλά και διεθνώς, ζητήσαμε και τη δική του άποψη για τα τεκταινόμενα.  Παρά κάποια θετικά του σημεία, όπως η «επιστροφή» στην πρόταση δύο κρατών, ο συνομιλητής μου δεν βρίσκει το σχέδιο Τραμπ δίκαιο και βιώσιμο, μια άποψη που άλλωστε συμμερίζονται όχι μόνο οι Παλαιστίνιοι αλλά και πολλοί Ισραηλινοί, εφόσον, μεταξύ άλλων, θα ευνοούσε τον εξτρεμισμό και τις εντάσεις στην περιοχή. Λέει ότι, μολονότι η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή έχει δημιουργήσει συνθήκες αντιπαλότητας και αμοιβαίας καχυποψίας ανάμεσα στους δύο λαούς, η πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών, όπως άλλωστε και ο ίδιος, δεν επιθυμεί διόλου τη συνεχιζόμενη παράταση της σύγκρουσης και συμφωνεί με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, «υπό τη προϋπόθεση ότι θα διασφαλιζόταν απολύτως η ασφάλεια του Ισραήλ και θα έμπαινε φρένο στις επιδιώξεις των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων για την καταστροφή του εβραϊκού κράτους».   

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae