Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1683 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΠΡΟΣΦΥΓΗ της Ι.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 19.2.2014, η Ι.Κ. Θεσσαλονίκης προχώρησε στην κατάθεση αίτησης κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ηθική δικαίωση και την επιστροφή των λύτρων που κατέβαλε μέχρι το 1943 στις Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής για την απελευθέρωση των μελών της Κοινότητας που υποχρεώθηκαν, δια της βίας, να εργαστούν σε καταναγκαστικά έργα σε όλη την Ελλάδα.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης είχε ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για την ηθική δικαίωση και την επιστροφή των λύτρων μέσω των Ελληνικών δικαστηρίων το 1997. Η διαδικασία, που διήρκησε 17 χρόνια, ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2013, με την απόρριψη του αιτήματος της Κοινότητας από τον Άρειο Πάγο, λόγω δωσιδικίας.

Στις 4.3.14 για το θέμα αυτό, το ΚΙΣΕ έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την προσφυγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, απαιτώντας από τη Γερμανία την επιστροφή του ποσού των 1,9 δισεκατομμυρίων δραχμών (σημερινής αξίας 61 εκατομμυρίων δολαρίων), που πληρώθηκαν στον Ναζί Διοικητή της Μακεδονίας Μαξ Μέρτεν για την απελευθέρωση των 10.000 Εβραίων ανδρών της πόλης που υποχρεώθηκαν από τις ναζιστικές Αρχές να εργαστούν κάτω από αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες.   

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος καλεί τη Γερμανία να επιλύσει οριστικά το ζήτημα αυτό και να επιστρέψει το απαιτούμενο ποσό στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης».

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae