Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2416 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠοτέ ξανά... Ημέρα Μνήμης 2008 PDF Εκτύπωση E-mail
"Ποτέ ξανά… στρατόπεδα συγκέντρωσης" ήταν το μήνυμα που χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος στη Λάρισα, που και φέτος οργανώθηκαν από τη Νομαρχία σε συνεργασία με την Ι.Κ. Λάρισας, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008.   Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα, στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Ραββίνο Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι και κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, συλλόγων, καθώς και από εκπροσώπους εβραϊκών Οργανισμών και Κοινοτήτων. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η κατάθεση λουλουδιών από τους δασκάλους και τους μαθητές του Εβραϊκού Σχολείου Λάρισας.
    Ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Οι ομιλητές στους σύντομους χαιρετισμούς τους ανέδειξαν τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος στις νεότερες γενιές. Στις ομιλίες τους, ο αναπληρωτής νομάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος υποστήριξε ότι "η καλύτερη κατανόηση του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσει στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη φιλία μεταξύ των εθνών" και ο αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Μπαρμπούτης δήλωσε υπερήφανος "γιατί πολλοί Λαρισαίοι, με κίνδυνο της ζωής τους προσπάθησαν και έσωσαν διωκόμενους Λαρισαίους Εβραίους…".
    Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου του Κ.Ι.Σ. κ. Μωϋσή Κωνσταντίνη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να "θεωρούμε τους εαυτούς μας συστρατευμένους στον αγώνα για να μην επικρατήσει ο ρατσισμός, για να μην επιτραπεί ο αντισημιτισμός, για να μην ανθίσει η μισαλλοδοξία".
    Τέλος, ο πρόεδρος της Ι.Κ. Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος, αναφέρθηκε στα διδάγματα του Ολοκαυτώματος, τονίζοντας: "Είμαστε εδώ για να κραυγάσουμε και να προειδοποιήσουμε. Είμαστε εδώ, όχι μόνο για να θρηνήσουμε τα εκατομμύρια των αδικοχαμένων αδελφών μας, αλλά για να πάρουμε ένα δίδαγμα και να δώσουμε -έστω και εκ των υστέρων- κάποιο νόημα στην παράλογη θυσία τους".
    Η κεντρική ομιλία του δημοσιογράφου κ. Αντώνη Καρκαγιάννη, ο οποίος δεν παρέστη για λόγους υγείας, διαβάστηκε από την καθηγήτρια κα Εύα Κούρτη. Ανακαλώντας μνήμες του παρελθόντος και αναφερόμενος στις σχέσεις του με την εβραϊκή κοινότητα -μέσω της θείας του Μαρίκας Κοέν-, ο Λαρισαίος δημοσιογράφος υποστήριξε ότι "παρά τα όσα φρικτά, αποτρόπαια και παρανοϊκά συνέβησαν ο αντισημιτισμός δεν ξεριζώθηκε από τις ψυχές μας και εξακολουθεί να δρα ως όργανο σκοτεινών δυνάμεων εναντίον των ελευθεριών όλων των λαών".
    Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το θεατρικό αναλόγιο της Μπέτυς Μαγρίζου με θέμα "Λε Χάϊμ - Στη ζωή", σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Κολώνα, ενώ στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος οι όμηροι της Λάρισας Νάκη Μπέγα, Ντούκα Μωϋσή και Μωύς Ρούσσος άναψαν κεριά και τους απονεμήθηκαν από τον αναπληρωτή νομάρχη κ. Χρ. Καλομπάτσιο αναμνηστικά μετάλλια.
    Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου.
    Το ίδιο βράδυ η Ι.Κ. Λάρισας είχε προγραμματίσει να παραθέσει δείπνο σε κέντρο της πόλης προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων, αλλά το Δ.Σ. της Κοινότητας αποφάσισε να το ματαιώσει συμμετέχοντας έτσι στο εθνικό πένθος για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και να συνδράμει με χρηματική δωρεά τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου.
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae