Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6058 επισκέπτες και 6 μέλη συνδεδεμένους

Log inΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 21.7.14, σε συναισθηματικά φορτισμένη  ατμόσφαιρα,  έγιναν στο Εβραϊκό νεκροταφείο  της Κω, τα αποκαλυπτήρια Μνημείου αφιερωμένου στους Έλληνες Εβραίους της Κω που εκτοπίστηκαν τον Ιούλιο του 1944 και εξοντώθηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς. Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Μητροπολίτης Κω κ. Ναθαναήλ, ο βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Μάνος Κόνσολας, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κω κ. Γ. Κυρίτσης, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.), κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου  η κα Ε. Σβύνου, η εκπρόσωπος της Ι.Κ. Ρόδου κα Κάρμεν Κοέν, ο καθηγητής Αχιλλέας Κουτσουράδης, ο πρόεδρος των Αποδήμων Κώων κ. Ν. Ιτσινές, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και  φορέων, καθώς και μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας από τη Ρόδο.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ και το κερί στη μνήμη των Εβραίων της Κω άναψε ο κ. Αλέξανδρος Μενασέ που κατάγεται από την Κω. Στη συνέχεια αναγνώστηκαν τα ονόματα των 99 Κώων Εβραίων που εκτοπίστηκαν στις 23 Ιουλίου του 1944 από τους Ναζί.

Κατά την εκδήλωση έγιναν ομιλίες από τους: πρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλα, ο οποίος τόνισε τη σημασία του μνημείου, τον κ. Ισαάκ Χαμπίμπ, επιζώντα δεύτερης γενιάς, ο οποίος ταύτισε τα τραγικά γεγονότα των Εβραίων της Κω με αυτά της Ρόδου, τον Μητροπολίτη Κω κ. Ναθαναήλ, ο οποίος στην ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία του, επεσήμανε τη σημασία της ειρηνικής συμβίωσης των λαών, τον βουλευτή κ. Μ. Κόνσολα, ο οποίος τόνισε πως με το  μνημείο αυτό καλλιεργείται η μνήμη και μεταφέρονται στις νεότερες γενιές ιστορικά γεγονότα που δεν πρέπει να ξεχαστούν, τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Κω κ. Γ. Κυρίτση, ο οποίος επεσήμανε πως οφείλουμε να θυμόμαστε και να παλεύουμε ώστε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα παρόμοια γεγονότα, τον συγγραφέα -ιστορικόκ. Β. Χατζηβασιλείου, ο οποίος υπενθύμισε πως στο ληξιαρχείο της Κω υπάρχει ένα πολύτιμο αρχείο που περιέχει τις ληξιαρχικές καρτέλες των Εβραίων της Κω.  Τέλος, ο γιατρός - ιστορικός κ. Κ. Κογιόπουλος,  αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε ιστορικά γεγονότα τονίζοντας πως οι Έλληνες και οι Ισραηλίτες είναι λαοί που έχουν υποστεί πολλά δεινά στην ιστορία τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση ενός συγκινητικού ποιήματος, που έγραψε και  αφιέρωσε στους Εβραίους της Κω, ο Κώος ποιητής κ. Θ. Διακογιάννης και την κατάθεση στεφάνου από την μοναδική επιζήσασα του Ολοκαυτώματος από την Ι.Κ. Ρόδου κα Στέλλα Λεβή.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

* Ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Ρόδου

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae