Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2074 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ 2016 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Με σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα και το Βόλο θα μνημονευτεί στην Ελλάδα η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος τιμώντας τη Μνήμη των θυμάτων που αφανίστηκαν από τους Ναζί. 

Για πρώτη φορά φέτος η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, με πρωτοβουλία του Προέδρου Νίκου Βούτση, στα πλαίσια της Ημερησίας Διάταξης της 27ης Ιανουαρίου 2016, θα αφιερώσει ειδική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης, με ομιλίες βουλευτών και την παρουσία επιζώντων του Ολοκαυτώματος και εκπροσώπων του Ελληνικού Εβραϊσμού.

Στην ΑΘΗΝΑ η Ημέρα Μνήμης είναι αφιερωμένη στους «Δικαίους των Εθνών», τους Έλληνες Χριστιανούς που στη διάρκεια του διωγμού συνέβαλαν στη διάσωση Εβραίων συμπολιτών τους με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Το Μνημείο των Ελλήνων Δικαίων, που έχει τοποθετηθεί στο προαύλιο της Συναγωγής Αθηνών,  θα αποκαλυφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στο «Θέατρον» με ομιλητές την ισραηλινή  συγγραφέα, ποιήτρια και σκηνοθέτιδα Δρ Μιχάλ Γκορβίν και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. Παράλληλα στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό και ιστορικό υλικό από το Ίδρυμα Yad Vashem και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο πλαίσιο της Ημέρα Μνήμης διοργανώθηκε στις 26.1.2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης εκδήλωση με προσκεκλημένο τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Μπουαλέμ Σανσάλ για την ελληνική έκδοση του μυθιστορήματος «Ο Γερμανός Μουτζαχεντίν ή το ημερολόγιο των αδερφών Σίλλερ». Μετά την εκδήλωση παρουσιάστηκε θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος. 

Το Σάββατο 30.1.2016 η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διοργανώνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης εκδήλωση για τους Θεσσαλονικείς Εβραίους βουλευτές Μισέλ Καζές και Δαβίδ Σουλάμ που εξόντωσαν οι Ναζί, με ομιλητές τον Δρα Φιλολογίας ΑΠΘ Λέων Ναρ, τον αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ Δημοσθένη Δώδο και την ιστορικό, διδάσκουσα ΑΠΘ Μαρία Καβάλα.  

Η κεντρική εκδήλωση μνήμης  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31.1.2016 στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Ελευθερίας, με κεντρικό ομιλητή τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη. Μετά το τέλος της τελετής θα λάβει χώρα η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης και του οργανισμού Memorial de la Shoah, στo πλαίσιο της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικού Κέντρου της Ελλάδος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.  

Τη Δευτέρα 1.2.2016 θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η παρουσίαση της ηλεκτρονικής εφαρμογής Jewish Legacy App, που υλοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Πρεσβείας του Καναδά και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Πρεσβείας του Ισραήλ. Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη για χρήση σε έξυπνα κινητά και tablets και περιλαμβάνει δεκάδες σημεία που συνδέονται με την εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη.

Την Τετάρτη 3.2.2016 στο Κοινοτικό Κέντρο της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Luigi Ballerini «Η Χάννα δεν κλείνει ποτέ τα μάτια» και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Σοφιανόπουλου «Οι εβραίοι της Θεσσαλονίκης».      

Στη ΛΑΡΙΣΑ οι τελετές μνήμης θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 28.1.2016 με την   κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων της Λάρισας. Θα ακολουθήσει εκδήλωση στη Συναγωγή της Λάρισας με χαιρετισμούς επισήμων και απαγγελία των ποιημάτων που βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό ποιήματος για το Ολοκαύτωμα που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με αφηγήσεις πέντε απογόνων ομήρων στρατοπέδων.

Την Παρασκευή 29.1.2016 θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στην αναθηματική στήλη της Άννας Φρανκ στην ομώνυμη πλατεία, από σχολεία της πόλης. Θα ακολουθήσει εκδήλωση για μαθητές σχολείων στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας κατά την οποία μαθητές τριών Γυμνασίων και Λυκείων της Λάρισας, καθώς και οι μικροί μαθητές του Εβραϊκού Δημοτικού Σχολείου θα παρουσιάσουν αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα.

Στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ η τελετή για την Ημέρα Μνήμης θα γίνει την Παρασκευή 29.1.2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου με ομιλητή τον καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ συνέντευξη του προέδρου της Ι.Κ. Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ στην "Εφ.Συν."

Στο ΒΟΛΟ η τελετή για την Ημέρα Μνήμης θα ξεκινήσει με κατάθεση στεφάνων την Κυριακή 7.2.2016 στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και θα ακολουθήσει η κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος με ομιλητή τον καθηγητή Εγκληματολογίας και τ. υπουργό  Γιάννη Πανούση με θέμα «Ζωντανές Μνήμες του Ολοκαυτώματος». Κατά την εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση «Το τραγούδι της ζωής» που παρουσιάζει την ιστορία διάσωσης όλων των εβραίων της Ζακύνθου από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και το Δήμαρχο Λουκά Καρέρ.  

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae