Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2463 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 27.8.2016 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» το παρακάτω άρθρο με τίτλο «Περί Εβραίων και του Ολοκαυτώματός τους...» σχετικά με τα δύο πρόσφατα άρθρα του Κώστα Καλτσή.

«Τη δική τους απάντηση – παρέμβαση σχετικά με τους Γιαννιώτες Εβραίους και το Ολοκαύτωμά τους κάνουν μέσω επιστολής στον «Π.Λ.» 11 Καθηγητές Πανεπιστημίου, με αφορμή φυσικά τα δύο πρόσφατα σχετικά άρθρα του Κώστα Καλτσή. Το παρόν δημοσίευμα είναι και το τελευταίο για το θέμα, καθώς η εφημερίδα θεωρεί ότι έχει πια εξαντληθεί σε όλες τις πτυχές του, οπότε δεν πρόκειται να φιλοξενήσει άλλα στη συνέχεια.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή των Πανεπιστημιακών:

Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,

Παρακολουθήσαμε το θέμα της ‘υπερβολικής’ μνημόνευσης του γιαννιώτικου Ολοκαυτώματος από την τοπική κοινωνία έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε στην εφημερίδα σας, με μεγάλη ανησυχία. Το άρθρο βρίθει ανακριβειών και ιστορικών λαθών, ανακυκλώνει εθνικιστικούς μύθους, προτείνει κακόπιστες ερμηνείες και, κυρίως, αναπαράγει αντισημιτικά στερεότυπα. Ορθώς απαντήθηκαν οι χονδροειδείς απόψεις του, από το ΚΙΣ και πολίτες, σε αυστηρό τόνο. Ο αρθρογράφος σας, αντί να απολογηθεί για τα λάθη του και το ύφος και το πνεύμα των σχολίων του, απάντησε από το ιστολόγιό του με ένα  κείμενο κατάπτυστο, στο οποίο επιτίθεται προσωπικά στον κ. Μ. Ελισάφ με αφορμή το διορισμό του στη θέση του Αναπλ. Διευθυντή του Νοσοκομείου Ιωαννίνων, όχι με επιστημονικά ή έστω πολιτικά επιχειρήματα αλλά με το μόνο επιχείρημα της ‘συνωμοσίας του εβραϊκού λόμπι’.

Η ανάγνωση της σχετικής αρθρογραφίας καθιστά εμφανή την αντισημιτική προκατάληψη και εμπάθεια του γράφοντος, ο οποίος όμως τυγχάνει να είναι δημόσιος αρθρογράφος σε μια δημοφιλή και κατά τα λοιπά έγκριτη εφημερίδα.  Στο πλαίσιο αυτό, οι υπογράφοντες εκφράζουν την βαθύτατη ανησυχία τους για την προβολή τέτοιων μισαλλόδοξων απόψεων, καθώς και για την επίδραση που είναι δυνατόν να ασκήσει στους αφελείς αναγνώστες η διάδοσή τους. Ειδικότερα, σε μια περίοδο που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα μια τεράστια προσπάθεια υποδοχής και ενσωμάτωσης χιλιάδων προσφύγων, τέτοιες θέσεις, ιδίως εκφερόμενες από δημοσιογράφους, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, αν όχι και με αυστηρότητα, όπως προβλέπει άλλωστε και ο σχετικά πρόσφατος νόμος του ελληνικού κράτους.

Οι ευθύνες όλων μας είναι τεράστιες. Έχουμε χρέος να μην αποσιωπούμε τέτοιου είδους ρατσιστικές και αντισημιτικές πρακτικές. Θεωρούμε ότι τόσο η διεύθυνση της εφημερίδας όσο και οι τοπικές αρχές πρέπει να λάβουν θέση, προκειμένου να διαφανεί ποιος υποστηρίζει την ισονομία των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή καταγωγής και ποιος τις ρατσιστικές διακρίσεις. Ως πανεπιστημιακοί και ως πολίτες έχουμε τόσο το χρέος όσο και τη διάθεση να συμβάλουμε, προκειμένου να αρθρωθεί ένας νηφάλιος, έγκυρος δημόσιος λόγος.
Αθανασιάδης Χάρης, Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αμπατζοπούλου Φραγκίσκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, ΑΠΘ, Αντωνίου Γιώργος, Επ. Καθηγητής, ΑΠΘ, Καργιώτης Δημήτρης, Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Καρδάσης Βασίλης, Πρόεδρος Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Κόκκινος Γιώργος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μαυροσκούφης Δημήτρης, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ, Παπαστεφανάκη Λήδα, Επ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
Σολομών Εσθήρ, Επ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
Φλιτούρης Λάμπρος, Επ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
Χοντολίδου Ελένη, Αν. Καθηγήτρια, ΑΠΘ».

Πηγή: Ιστοσελίδα www.proinoslogos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΝ «ΠΡΩΪΝΟ ΛΟΓΟ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ι.Κ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΣΕ

 

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae