WJC, 6.12.2016: O πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC), Ρόναλντ Λόντερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια σειρά «αξιέπαινων» πρωτοβουλιών «που τις περιμέναμε εδώ και καιρό» και οι οποίες ξεκίνησαν πρόσφατα, από εταιρείες κολοσσούς του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, τη Microsoft, το Twitter, την Google και το YouTube, να πατάξουν τον αντισημιτισμό, την τρομοκρατία, και την κάθε είδους υποκίνησή τους μέσω του διαδικτύου.

«Η αντισημιτική ρητορική και η ρητορική του μίσους έχουν παρεισφρύσει εδώ και πολύ καιρό στο διαδίκτυο, όπως εξάλλου και οπουδήποτε αλλού, σε δημοφιλείς ιστότοπους και σε ηλεκτρονικές σελίδες υψηλής επισκεψιμότητας, και εξαπλώνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται ευρέως τις διαδεδομένες αυτές τεχνολογίες, χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να στρατολογήσουν νέους μαχητές και να διαδώσουν τη βία και το φόβο. Το WJC έχει απευθυνθεί δυναμικά σε μερικούς από αυτούς τους ιστότοπους για να πατάξει αυτού του είδους τις πρακτικές και να καταστήσει σαφές ότι είναι απαράδεκτες και εξαιρετικά επικίνδυνες», δήλωσε ο Ρ. Λόντερ. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη ρητορική υψηλής μεταδοτικότητας που δυσφημεί Εβραίους και μη, που εμπνέει τους επίδοξους τρομοκράτες και ενθαρρύνει τους επίδοξους ναζιστές, ακριβώς ως έχει: ως μια ιογενή νόσο που πρέπει να εξαλειφθεί».

Αυτές οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί εδώ και καιρό από το Facebook, τη Microsoft, το Twitter, την Google και το YouTube είναι ελπιδοφόρα βήματα στον αγώνα κατά του μίσους και της υποκίνησής του, και δείχνουν ότι οι εταιρείες αυτές στρατεύονται στην εταιρική ευθύνη και την δεοντολογία. Ανυπομονούμε να δούμε αυτές τις προσπάθειες να αποδίδουν και ελπίζουμε ότι και άλλες εταιρείες, όπως η Amazon, θα ακολουθήσουν το παράδεγμά τους», πρόσθεσε ο Ρ. Λόντερ. «Το WJC είναι έτοιμο να συνδράμει με κάθε δυνατό μέσο στην εξάλειψη αυτού του υλικού μίσους από τον ψηφιακό κόσμο και να κάνει το διαδίκτυο έναν ασφαλή χώρο για όλους τους χρήστες».

Η Google ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τροποποίησε τις προτάσεις αυτόματης συμπλήρωσης στη μηχανή αναζήτησής της προκειμένου να αφαιρέσει αντισημιτικά, σεξιστικά και ρατσιστικά περιεχόμενα. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα το βράδυ, στα γραφεία της Google στις Βρυξέλλες, έγινε συνεργασία μεταξύ των εβραϊκών ΜΚΟ CEJI, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των μεγάλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του Twitter και του Facebook, για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος μίσους. Σε ξεχωριστή είδηση ​​τη Δευτέρα, το Facebook, η Microsoft, το Twitter και το YouTube ανακοίνωσαν τη νέα συνεργασία τους με στόχο να συμβάλουν στο να περιοριστεί η διάδοση  αναρτήσεων τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο με τη δημιουργία μιας κοινής βάσης δεδομένων με μοναδικά ψηφιακά «δακτυλικά αποτυπώματα» των απαγορευμένων εικόνων και βίντεο.