Δ. Τύπου WJC, Αθήνα, 30.1.2017: Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου WJC, Ρόναλντ Σ. Λόντερ μίλησε τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017, στην επίσημη εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, και υπενθυμίζοντας την τραγωδία που κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα, έθεσε το ερώτημα του εάν ο κόσμος έχει πραγματικά διδαχθεί από το Ολοκαύτωμα.

«Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου στις γενοκτονίες από το 1945 και μετά; Στην Καμπότζη: σιωπή! Στη Ρουάντα: σιωπή! Στο Νταρφούρ: σιωπή! Οι Χριστιανοί σφαγιάζονται σήμερα σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή και την Αφρική, και ο κόσμος μένει απαθής. Η αδιαφορία δεν έχει εκλείψει, είπε ο Λόντερ στην εκδήλωση. «Είναι πολύ εύκολο να φωνάζουμε το σύνθημα "Ποτέ ξανά", αλλά δεν έχει πραγματικά κανένα νόημα, γιατί αυτές οι τραγωδίες συμβαίνουν ξανά και ξανά. Και εάν δεν θέλουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ασχολούνται με τα ίδια ακριβώς ζητήματα, τότε είναι πια καιρός αυτή η σιωπή να σταματήσει, μια για πάντα».  

«Η ελληνική εβραϊκή κοινότητα υπέστη τόσο μεγάλες απώλειες που σου ματώνουν την καρδιά. Σχεδόν το 90 τοις εκατό του ενεργού ελληνικού εβραϊκού πληθυσμού  εξοντώθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μανάδες, πατεράδες, παιδιά ... τόσα πολλά παιδιά. Αλλά θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι αυτή η τραγωδία δεν αφορά μόνο τους Εβραίους της Ελλάδας. Είναι μια τραγωδία που αφορά όλους τους Έλληνες.  Η Ελλάδα έχασε κάποιους από τους  παραγωγικότερους πολίτες της όταν καταστράφηκε η εβραϊκή κοινότητα. Όταν οι Ναζί ήρθαν εδώ το 1941 όλοι χάθηκαν», πρόσθεσε ο Λόντερ.

Ο Λόντερ εξήρε επίσης την αντίσταση πολλών Ελλήνων εναντίον των κατακτητών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και αναφέρθηκε στους ανθρώπους της Ζακύνθου, που έκρυψαν τους Εβραίους του νησιού τους από τους Ναζί, τον Ελληνορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, ο οποίος έδωσε εντολή στα μέλη της εκκλησίας του να εκδώσουν ψεύτικες ταυτότητες για τους Εβραίους, και σε «πολλούς απλούς πολίτες της Ελλάδας, των οποίων τα ονόματα δεν θα μάθουμε ποτέ: με το παράδειγμά τους μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Ο Πρόεδρος του WJC έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Είμαι αισιόδοξος. Η φιλία μεταξύ του ελληνικού λαού και του εβραϊκού λαού είναι ισχυρή και παλιά. Και εμείς προσβλέπουμε ισχυρότερους ακόμη δεσμούς με την κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια».

 
Ρόναλντ Λόντερ, Συνέντευξη στην εφημερίδα Η Καθημερινή

«Η Χρυσή Αυγή είναι επικίνδυνη για όλους»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Η Καθημερινή, ο Λόντερ υπογράμμισε την ανάγκη να αγωνιστούμε ενάντια στις αντιεβραϊκές προκαταλήψεις μέσω της εκπαίδευσης και της μνήμης.

 «Απ’ όσο έχω ενημερωθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ελλάδα πολλά αντισημιτικά στερεότυπα, αλλά από την άλλη, ο αριθμός αντιεβραϊκών επιθέσεων είναι χαμηλότερος απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Η ερμηνεία που δίνω σε αυτό είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη παιδεία και ενημέρωση, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν αυτού του είδους το στερεότυπα.»

«Σχετικά με αυτό, είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι υπογράφεται συμφωνία κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Παγκόσμιου Κέντρου Μνήμης του Ολοκαυτώματος Yad Vashem. Αυτού του είδους η συνεργασία είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Λόντερ στην Καθημερινή.

Ο Πρόεδρος WJC προέτρεψε επίσης τους Έλληνες να αγωνιστούν κατά των ακροδεξιών, αντισημιτικών κομμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή. «Διότι καθίστανται επικίνδυνα μακροπρόθεσμα εάν τους επιτραπεί να διοχετεύσουν το μίσος τους. Και είναι επικίνδυνα για όλους, όχι μόνο για τις μειονότητες», δήλωσε στην Καθημερινή.

ΠΗΓΗ: Δ. ΤΥΠΟΥ WJC 30.1.2017