Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1598 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΆΡΤΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική πορεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, που πραγματοποιήθηκαν στις 23.3.2017 από τον Δήμο Αρταίων, με τη συνδιοργάνωση του Συλλόγου "Σκουφάς".

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων μπροστά από την πύλη του Κάστρου της Άρτας, καθώς και ξενάγηση στην παλιά Εβραϊκή συνοικία της Άρτας και το βράδυ στην αίθουσα του Συλλόγου "Σκουφάς", σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε η ιστορική διαδρομή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας.
Ο Δήμος Αρταίων για πρώτη φορά μετά το 2004 και το 2012 πραγματοποίησε φέτος εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, με το Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη στην ομιλία του να τονίζει ότι «πρόκειται για το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε εκατοντάδες μέλη της Κοινότητας που συνελήφθησαν στις 24 Μαρτίου 1944 από τα Ναζιστικά στρατεύματα και βίωσαν την κόλαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σήμερα μπορεί η Κοινότητα να μην υφίσταται, αλλά η ιστορική μνήμη της διατηρείται και οι απόγονοι των μελών της κρατούν ακόμη δεσμούς με την γενέτειρα των προγόνων τους. Είμαι βέβαιος ότι με τις εκδηλώσεις αυτές και την πρόθεσή μας να τις καταστήσουμε ετήσιο θεσμό, ανοίγουμε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την τοπική μας ιστορία, που όλοι καλό είναι να γνωρίζουμε».
Παράλληλα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο πλάνο των επόμενων κινήσεων, καθώς στόχος είναι η διεξαγωγή μιας αντίστοιχης εκδήλωσης και στην Αθήνα, η υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας μαζί με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, για την ανάδειξη της ιστορίας και της διαδρομής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, καθώς η δικτύωση με άλλες Ισραηλιτικές Κοινότητες ανά την Ελλάδα.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ο Σοφολογιώτατος Ραβίνος Αθηνών κ. Νεγρίν, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων Ανδρέας Λώλος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Β’ Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) Βίκτωρ Ελιέζερ και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΙΣΕ και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Ισραηλιτικών Κοινοτήτων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Τρίκαλα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Σκουφάς» Νίκος Μπανταλούκας και εκπρόσωποι φορέων και Αρχών.

Σημ.:Στις εκδηλώσεις χαιρετισμούς απηύθυναν και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Εβραϊσμού κ. Βίκτωρ Ι. Ελιέζερ, ο οποίος κατάγεται από την Άρτα και μίλησε για τους δεσμούς και τις ρίζες των εβραϊκών οικογενειών με τη γενέτειρά τους, καθώς και ο καθηγητής κ. Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος μίλησε για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

  • Διαβάστε ΕΔΩ την ομιλία του Β' Αντιπροέδρου του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρα Ι. Ελιέζερ
  • Διαβάστε ΕΔΩ την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΚΙΣΕ και Προέδρου της Ι.Κ. Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ

Πηγή: ιστοσελίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae