Σήμερα (Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017) νωρίς το πρωί άγνωστοι κατέστρεψαν με βαρύ εργαλείο το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν από τους Ναζί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία. Η πόλη της Καβάλας μόλις τον Μάιο του 2015 έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και αποκατέστησε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο τη μνήμη των 1.484 Εβραίων της πόλης.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό του Ελληνικού Εβραϊσμού  για τον βανδαλισμό του Μνημείου της Καβάλας, λίγες μάλιστα μέρες μετά από τη βεβήλωση του Μνημείου της Άρτας. Χαιρετίζει όμως με ικανοποίηση την άμεση αντίδραση της Δημάρχου κ. Δήμητρας Τσανάκα η οποία με ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας εκφράζει την καταδίκη του θλιβερού αυτού γεγονότος και δεσμεύεται για την «άμεση αποκατάσταση του μνημείου ώστε να το παραδώσει και πάλι στην κοινωνία για να συνεχίσει να συμβολίζει την ενότητα μεταξύ των λαών στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας αλλά και θυμίζοντας μαύρες σελίδες του παρελθόντος που δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα».

Εκφράζουμε ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία μας διότι οι βεβηλώσεις αυτές δείχνουν με τρόπο καταφανή ότι ο αντισημιτισμός -ένας αντισημιτισμός σχεδόν χωρίς Εβραίους- ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία επιβιώνουν και ελλοχεύουν πάντα και παντού. Κάθε ηθική, πολιτική ή άλλη κίνηση νομιμοποίησης των νοσταλγών του Ναζισμού επιτείνει τον κίνδυνο της αναβίωσης του αντισημιτισμού και της επέκτασης τέτοιων επεισοδίων που αμαυρώνουν τις αξίες μιας σύγχρονης και δημοκρατικής κοινωνίας και το κύρος της χώρας μας. Οι διωκτικές αρχές οφείλουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Το ΚΙΣΕ καλεί τις τοπικές Αρχές, τους κοινωνικούς φορείς  και  τους πολίτες της Καβάλας να εναντιωθούν σθεναρά σε τέτοιου είδους πράξεις και πρακτικές που στο παρελθόν οδήγησαν στην κατάλυση της Δημοκρατίας και στην επικράτηση του Ναζισμού, και να προστατεύσουν τη συλλογική μνήμη της πόλης για ένα κομμάτι του πληθυσμού της που θανατώθηκε στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2017

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Σχετικά: