-Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: "Οι λαοί να αντισταθούν σε καθετί που απειλεί την ελευθερία τους"

-Β. ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: «Θα θυμόμαστε πάντα την απώλεια των Εβραίων και δεσμευόμαστε να μη συμβεί ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία»

Εκ νέου ραντεβού για να εγκαινιάσουν μαζί το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη έδωσαν στις κοινές τους δηλώσεις ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων της πλακέτας του Μουσείου Ολοκαυτώματος που έγινε σήμερα 15.6.2017.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην ανάδειξη και τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενός από τα πιο δραματικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο μας. «Η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη στοχεύει στο να διαφυλάξει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές αυτήν την ιστορική μνήμη του πόνου και του μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αποτελεί και μια υπόσχεση, και στο παρόν και στο μέλλον, ότι οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε κάθε τι που απειλεί η θα απειλήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ολόθερμα την ίδρυση και δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος και ευχαρίστησε για τη συμβολή τους, τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, τους δωρητές, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη ΓΑΙΟΣΕ που παραχώρησε πρόθυμα τον χώρο για την ανέγερση του Μουσείου.

«Θα θυμόμαστε πάντα την απώλεια των Εβραίων και δεσμευόμαστε να μη συμβεί ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία» είπε ο κ. Νετανιάχου. Η επίσκεψη μας είναι ιδιαιτέρως συγκινητική για εμάς γιατί η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική πόλη για την εβραϊκή ιστορία, τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, σημειώνονται ότι για δύο λόγους είναι σημαντικό αυτό το Μουσείο, για λόγους μνήμης και πρόληψης.

Η ειδική τελετή έγινε στην αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» του Μεγάρου Μουσικής, στη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ντέϊβιντ Σαλτιέλ, έκαναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης η οποία θα τοποθετηθεί αργότερα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Το Μουσείο σχεδιάζεται να ανεγερθεί στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, από όπου ξεκινούσαν τα βαγόνια του θανάτου, με τους Εβραίους που οδηγούνταν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Νωρίτερα οι δύο πρωθυπουργοί είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Στη συνέχεια θα γίνει η συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη - Νετανιάχου, ενώ παράλληλα θα βρίσκονται σε εξέλιξη τριμερείς συναντήσεις υπουργών και θα ακολουθήσει η ολομέλεια.
Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη και θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης.
Στη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται να επισκεφθεί την εβραϊκή συναγωγή.

ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ news.in.gr

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην εκδήλωση παρέστησαν πρόεδροι και εκπρόσωποι των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος.

Φωτογραφίες ΛΕΟΝ ΣΑΛΤΙΕΛ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: