ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ EJC, 16.10.2017: Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (European Jewish Congress - EJC) έστειλε τα  θερμά του συγχαρητήρια στον Σεμπάστιαν Κουρτς, επικεφαλής του κεντροδεξιού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) μετά τη νίκη του κόμματός του την Κυριακή 15.10.2017 στις αυστριακές εκλογές.

Ωστόσο, το EJC εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την εμφάνιση του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας που κέρδισε περισσότερο από το 26 τοις εκατό των ψήφων.

«Προτρέπουμε με όλη μας τη δύναμη τον κ. Κουρτς να σχηματίσει έναν συνασπισμό από κόμματα του Κέντρου και να μην δεσμευτεί με ένα ακροδεξιό κόμμα στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος του EJC, δρ Μοσέ Κάντορ. «Δεν πρέπει να παραχωρηθεί καμία θέση στον κυβερνητικό σχηματισμό σε ένα κόμμα με ατζέντα ξενοφοβικής μισσαλλοδοξίας που στοχοποιεί τους μετανάστες».

«Η Ευρώπη γενικά και η Αυστρία ειδικότερα πρέπει να γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πού οδηγεί η αποδοχή λαϊκιστικών και ολέθριων ιδεολογιών. Ο κεντρικός ρόλος της Αυστρίας στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή πορεία που βασίζεται στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας και του κοντόφθαλμου λαϊκισμού που μας θυμίζει πολύ πιο σκοτεινούς χρόνους μέσα στα χρονικά όρια της ζωντανής μνήμης».

Ο δρ Άριελ Μουζικάντ, αντιπρόεδρος του EJC, πρόσθεσε: «Η δεξιά και η άκρα δεξιά κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία λόγω της προσφυγικής κρίσης και της αντίδρασης στο πολιτικό Ισλάμ. Για την εβραϊκή κοινότητα, αποτελεί  σημαντικό πρόβλημα ότι το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας, θα συμμετέχει, πιθανότατα, στην επόμενη κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ: EJC, 16.10.2017