Την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου 2017, άγνωστοι βεβήλωσαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στον Κεραμεικό, δίπλα στο αρχαίο νεκροταφείο και την Συναγωγή. Οι άγνωστοι δράστες, κινούμενοι από τυφλή μισαλλοδοξία, αντισημιτικά αισθήματα και παντελή ιστορική άγνοια, ξήλωσαν τις ενεπίγραφες πλάκες με τα λόγια του Elıe Wıesel  “Στάσου για λίγο, κλείσε τα μάτια σου και θυμήσου...Μόνο θυμήσου. Γιατί με την μνήμη μας τιμούμε το θάνατό τους και τους σώζουμε από το να πεθάνουν πάλι – στη λήθη”.

Το Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την βαθιά και εντονότατη θλίψη του Ελληνικού Εβραϊσμού για τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Αθήνας, αλλά και την ελπίδα του ότι η βαναυσότητα, ο αντισημιτισμός και η μισαλλοδοξία δεν θα επικρατήσουν. Το ΚΙΣΕ, με επιστολή που έστειλε προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζήτησε την άμεση σύλληψη των βανδάλων και την προσαγωγή τους ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. 

Η πόλη της Αθήνας δεν θα παραδοθεί στην ανιστόρητη βία και  φρικαλεότητα αλλά θα διαφυλάξει με κάθε τρόπο ζωντανή την ιστορική μνήμη. Θετικό μήνυμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η γρήγορη αντίδραση του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος, στην ανακοίνωση που εξέδωσε δήλωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα συμβάλει στην αποκατάσταση του Μνημείου από τις ζημιές, διαμηνύοντας ότι η Αθήνα είναι και θα παραμείνει μια πόλη που σέβεται την ελευθερία και την ιστορία.

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

ΣΧΕΤΙΚΑ:

- Ανακοίνωση Δήμου Αθηναίων

- Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών

- Ξένος Τύπος: Holocaust Memorial vandalized in Athens, not the first time, EJP 3.12.17