Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2457 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Ρ. ΡΙΒΛΙΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Βέβαιος ότι οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη θα έχουν ολοκληρωθεί το 2020 εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του μουσείου παρόντος του προέδρου του Ισραήλ.

«Θέλουμε αυτό εδώ το Μουσείο να είναι μια διαρκής υπενθύμιση, ένα διαρκές sos, τόσο για τις σημερινές όσο και για τις αυριανές γενιές. Για το που μπορούν να οδηγηθούν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο ρατσισμός… Υπογραμμίζει ότι τίποτα και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες ούτε και τα θύματά τους» ανέφερε ο κ.Τσίπρας ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια ενώ έκανε λόγο και για την βία που υπέστησαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

«Η παρουσία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη κοσμούσε τον πολιτισμό της πόλη για αιώνες» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Συνυπήρξαν με την χριστιανική και τη μουσουλμανική κοινότητα συνθέτοντας ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό,  που υπήρξε ο πλούτος της Θεσσαλονίκης που για πολλά χρόνια χαρακτηρίζονταν ως η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων ή η Ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ. Τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε ούτε ειδυλλιακά ούτε εύκολα. 

Η μισαλλοδοξία, κινούμενη συνήθως από ιδιοτελή συμφέροντα αναζητά τρόπους να χωρίσει τους ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Στην πολυτάραχη περίοδο Μεσοπολέμου, ο φασισμός επιχείρησε να εδραιωθεί υποκινώντας τη βία ενάντια στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Υπήρξαν πράξεις βίας αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των απλών ανθρώπων της πόλης στάθηκε στο πλευρό τους. Αυτό που δεν κατάφεραν οι χαλυβδόκρανοι της 3Ε,  το κατάφερε η Ναζιστική μηχανή του θανάτου. Η ΜΑΎΡΗ κηλίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Οι δύο ηγέτες σε μια συμβολική κίνηση ειρήνης και μνήμης προχώρησαν στη φύτευση δύο ελιών στο χώρο του Μουσείου 

Το Μουσείο θα αναγερθεί σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα "βαγόνια του θανάτου¨, τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας σε πολλούς τομείς γι αυτό και η πόλη αποκαλούνταν "Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων".

Πηγή: ιστοσελίδα iefimerida.gr

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae