Το ΚΙΣΕ απέστειλε επιστολή προς την πρέσβη της Πολωνίας στην Ελλάδα εκφράζοντας την αντίθεση του Ελληνικού Εβραϊσμού στο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί αναφορές σε Πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και στο ρόλο της Πολωνίας στην εκτέλεση ναζιστικών εγκλημάτων. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει την αντίδραση του διεθνούς Εβραϊσμού που σε αυτή την κίνηση της Πολωνίας βλέπουν την διάθεση αποστασιοποίησης της χώρας από το Ολοκαύτωμα. Η επιστολή του ΚΙΣΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εκ μέρους του Ελληνικού Εβραϊσμού εκφράζουμε τη βαθειά ανησυχία και τον προβληματισμό μας για το νέο σχέδιο νόμου της Πολωνίας αναφορικά με το Ολοκαύτωμα, που ποινικοποιεί αναφορές σχετικά με το ρόλο της Πολωνίας σε ναζιστικά εγκλήματα.  

Ο Ελληνικός Εβραϊσμός, τιμώντας τη μνήμη 6 εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, και στο όνομα των 77.377 Ελλήνων Εβραίων που αφανίστηκαν στο Ολοκαύτωμα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του ενάντια σε αυτή την πρόταση νόμου, η οποία περιορίζει την ιστορική έρευνα και τις μαρτυρίες για τον ρόλο των Πολωνικών Αρχών κατά τη διάρκεια της μελανότερης περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας.

Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Πολωνίας θα αναθεωρήσει την απόφασή του να υπογράψει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τις αρμόδιες αρχές της χώρας σας για την παρούσα έντονη διαμαρτυρία μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ 

- ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ