Η αγριότητα έκανε την επανεμφάνισή της στην «πόλη του φωτός» του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, στο Παρίσι, με τη δολοφονία της 85χρονης Μιρεΐγ Νολ, Γαλλίδας Εβραίας, που επέζησε του Ολοκαυτώματος.

Πολλές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφρασθούν τα αισθήματα θλίψης και αποτροπιασμού τα οποία νοιώθουμε όταν ένας άνθρωπος ο οποίος πριν από 74 χρόνια βίωσε την αγριότητα των Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και γλύτωσε από τους θαλάμους αερίων, δολοφονείται με αγριότητα το 2018. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν στην Ευρώπη ότι ο αντισημιτισμός μπορεί να στρέφεται εναντίον των Εβραίων αλλά δεν σταματά στους Εβραίους. Απειλεί τις βασικές αρχές της ανεκτικότητας, της ανεξιθρησκείας, της ισονομίας, απειλεί για ακόμη μια φορά τον ίδιο τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Για τον λόγο αυτό οφείλει η Ευρώπη να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό έγκαιρα και αποτελεσματικά, για να μην θρηνούμε συνεχώς θύματα του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας.

Το ΚΙΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη των Ελλήνων Εβραίων στην Γαλλική Εβραϊκή Κοινότητα, καθώς και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της Μιρέϊγ Νολ.

Την Παρασκευή το βράδυ υποδεχόμαστε τη γιορτή του Πέσαχ, της γιορτή της εξόδου του Εβραϊκού λαού από την Αίγυπτο στο δρόμο της ελευθερίας. Δεν ξεχνούμε τη σκλαβιά, δεν ξεχνούμε τα δεινά που υπέστη ο λαός μας στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του. Την Παρασκευή το βράδυ θα ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη της Μιρεϊγ Νολ.  

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2018

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Σχετικά:

- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EJC

- Στον ελληνικό Τύπο