Στις 3.4.2018 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ άρθρο της Μαρίας Ριτζαλέου με τίτλο "ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΝΟ 115365 Έφυγε ο άνθρωπος που "ξετρύπωσε" τον Μαξ Μέρτεν" με αφορμή το θάνατο του 93χρονου Ρόμπυ Βαρσάνο που επέζησε του Ολοκαυτώματος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

Για το θάνατο του ΡΟΜΠΥ ΒΑΡΣΑΝΟ ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τα συλλυπτηρία του με το κάτωθι Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων:

"Με θλίψη πληροφορήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, το θάνατο του Ρόμπυ Βαρσάνο, του Εβραίου Θεσσαλονικιού που επέζησε του Ολοκαυτώματος και συνέβαλε στη σύλληψη του εγκληματία ναζί Μαξ Μέρτεν. Ο Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε:

«Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του Ρόμπυ Βαρσάνο, που έφυγε λίγες ημέρες αφ’ ότου αποκαταστάθηκε στο πρόσωπό του η αλήθεια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος με επιστολή του προς το δημοτικό συμβούλιο της πόλης προ ημερών ευχαριστούσε για τη μετονομασία της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ.

Ο Ρόμπυ Βαρσάνο, γράφτηκε στην ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ας κρατήσουμε παρακαταθήκη τα όσα αποτύπωσε στην τελευταία του επιστολή: «Εκείνες οι ιδεολογίες που αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα, που εξόντωσαν εκατομμύρια στο όνομα της δήθεν υπεροχής δεν έχουν θέση εδώ σ’ αυτήν την πόλη», αλλά κατ’ επέκταση και γενικότερα στην κοινωνία μας»".