Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2601 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΓΚΕΤΟ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ WJC ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο πρόεδρος του WJC Ρόναλντ Λόντερ ήταν ομιλητής στην επίσημη εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολωνική Κυβέρνηση, στη Βαρσοβία, στις 19.4.18, με αφορμή την 75η επέτειο από την εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, κατά την οποία οι Εβραίοι έγκλειστοι στο Γκέτο, σε μία ηρωική πράξη αυταπάρνησης και αντίστασης στον Ναζισμό, προτίμησαν τον θάνατο από το να παραδοθούν στους Ναζί.

Ο Ρ. Λόντερ ήταν επικεφαλής πολυπληθούς αποστολής αντιπροσώπων εβραϊκών κοινοτήτων απ΄ όλον τον κόσμο, που μετείχαν σε ένα διήμερο πλούσιο πρόγραμμα σημαντικών επαφών και ποικίλων δραστηριοτήτων που κορυφώθηκαν με την τελετή στο Μνημείο πεσόντων του Γκέτο και συνάντηση με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα. Ο Ελληνικός Εβραϊσμός εκπροσωπήθηκε από τον γεν. ταμία του ΚΙΣΕ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του WJC, απευθυνόμενος στους Εβραίους και τους Χριστιανούς Πολωνούς,  αναφέρθηκε «στην κοινή μας ιστορία, τη φιλία μας, τους δεσμούς και την αλήθεια» τονίζοντας ότι χρειάζεται να «εργαστούμε μαζί ώστε να βεβαιωθούμε πως τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας δεν θα γνωρίσουν ποτέ τη φρίκη που έλαβε χώρα ακριβώς σε αυτόν τον τόπο 75 χρόνια πριν».

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα περιέγραψε τα γεγονότα της εξέγερσης, τον Απρίλιο του 1943, τονίζοντας ότι επρόκειτο για «εξέγερση των ανθρώπων που αποφάσισαν να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους… σκοτώθηκαν για την αξιοπρέπεια, αφανίστηκαν για την ελευθερία και έπεσαν για την Πολωνία γιατί ήταν Πολωνοί πολίτες».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Πολωνία, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Πολίν, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις της εβραϊκής κοινότητας για το Γιομ Αζικαρόν και το Γιομ Αατσμαούτ, στη Συναγωγή Νοζίκ της Βαρσοβίας. Επίσης, σε ειδική avantpremiereπροβολή, οι εκπρόσωποι του WJCείδαν την ταινία «Ποιος θα γράψει την ιστορία μας;», με εισαγωγικά σχόλια της παραγωγού Νάνσυ Σπίλμπεργκ και του Σάμ Κάσοβ, ιστορικού και συγγραφέα του ομότιτλου βιβλίου. Η επίσκεψη στο Εβραϊκό Ιστορικό Ινστιτούτο είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι εκπρόσωποι ξεναγήθηκαν στο ιστορικό αρχείο και τον εκθεσιακό του χώρο.

Οι εργασίες του διημέρου ολοκληρώθηκαν με δεξίωση που παρέθεσε η εβραϊκή κοινότητα της Βαρσοβίας παρουσία της πρέσβεως του Ισραήλ στην Πολωνία, και άλλων εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος.

ΠΗΓΗ: WJC

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae