Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2565 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΕΣΠΙΖΕΙ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Βουλή της Ρουμανίας υιοθέτησε ομόφωνα νομοσχέδιο για τη θέσπιση ποινικών κυρώσεων για τις αντισημιτικές ενέργειες. Η εισήγηση, η οποία ψηφίστηκε άμεσα, έγινε αρχικά από το Μόνιμο Προεδρείο της Βουλής και δύο ημέρες μετά υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια. Μόνον ένας βουλευτής απείχε. 

Ο νέος νόμος προβλέπει την ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια για την προώθηση αντισημιτικών ιδεών, για τη δημόσια χρήση αντισημιτικών συμβόλων, καθώς και για τη δημιουργία, πώληση, διάδοση ή και κατοχή τους με σκοπό τη διάδοσή τους, έως και πέντε χρόνια για τη διανομή και δημοσίευση αντισημιτικού υλικού με οποιοδήποτε μέσο και έως και δέκα χρόνια για την έναρξη, ίδρυση, συμμετοχή ή την υποστήριξη αντισημιτικής οργάνωσης. 

Ο νέος νόμος υιοθετεί επίσης το λειτουργικό ορισμό του αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), ύστερα από την αρχική υιοθέτησή του από την Κυβέρνηση της Ρουμανίας το 2017. Εισηγητής του νομοσχεδίου ήταν ο βουλευτής Σίλβιου Βέξλερ.

Στην αιτιολογική έκθεση, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναλύει διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η υιοθέτηση του νέου νόμου επισημαίνοντας: «Η θέσπιση μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού προκύπτει επίσης από το γεγονός πως η δημόσια διάδοση αντισημιτικών ιδεών, αντιλήψεων και δογμάτων, καθώς και αντισημιτικών συμβόλων και υλικού, στο διαδίκτυο, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί με την παρούσα νομοθεσία. Παράλληλα, η προώθηση της καταπολέμησης του αντισημιτισμού θα πρέπει να τοποθετηθεί σ΄ ένα ευρύτερο πλαίσιο, μαζί με τον αγώνα κατά της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, κ.ά.». 

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018, 80 χρόνια μετά τη θέσπιση των φυλετικών και αντισημιτικών νόμων στη Ρουμανία που αποτέλεσαν τον καταλύτη για το Ολοκαύτωμα στη χώρα, η υιοθέτηση του προαναφερόμενου νόμου, θα αποτελέσει τόσο ένα ουσιαστικό νομοθετικό εργαλείο, όσο και μία έκφραση ισχυρής πολιτικής δέσμευσης, ώστε να γίνονται αποφασιστικές ενέργειες ενάντια σε κάθε μορφή έκφρασης αντισημιτικών αντιλήψεων, που βασίζονται στο μίσος κατά των Εβραίων», προστίθεται στο υπόμνημα.

ΠΗΓΗ: EJC, June 25, 2018

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae