Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρέστη σε λειτουργία στη Συναγωγή του Παρισιού που πραγματοποιήθηκε την παραμονή του εορτασμού της εβραϊκής πρωτοχρονιάς (Ρος Ασανά). Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο πρώτος εν ενεργεία Πρόεδρος της Γαλλίας που συμμετέχει σε θρησκευτική λειτουργία.   

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Συναγωγή δωρήθηκε στον Πρόεδρο της Γαλλίας ένα βάζο μέλι, το οποίο είθισται να προσφέρεται κατά την εβραϊκή πρωτοχρονιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Πρόεδρος της Γαλλίας  δεν απηύθυνε χαιρετισμό διότι στη Γαλλία υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ Κράτους και θρησκείας.

Στη λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο τ. Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό. Τον Πρόεδρο της Γαλλίας καλωσόρισαν ο Αρχιραββίνος της Γαλλίας Χαϊμ Κορσία, ο πρόεδρος της Θρησκευτικής Επιτροπής του ΚΙΣ Γαλλίας Ζοέλ Μεργκουί και ο Αρχιραββίνος του Παρισιού Μισέλ Γκουγκενχάϊμ.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, οι ηγέτες της Εβραϊκής Κοινότητας της Γαλλίας εξέφρασαν στο Γάλλο Πρόεδρο την ανησυχία τους για την αύξηση του αντισημιτισμού στη χώρα. 

Συγκεκριμένα ο κ. Ζοέλ Μεργκουί ανέφερε: «Τα παιδιά μας φεύγουν» γιατί «η Γαλλία, μία χώρα που προσέφερε άσυλο, γίνεται χώρα εξορίας για τους Εβραίους». Πρόσθεσε επίσης πως η θρησκευτική τελετουργική σφαγή, η περιτομή και η καθιέρωση αργίας κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών εορτών «δεν πρέπει πλέον να θεωρούνται ως παραχωρήσεις στο περιθώριο του νόμου… αλλά προφανείς ελευθερίες».

ΠΗΓΗ: JTA