Η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας είχε ιδιαιτέρως ενεργή συμμετοχή στις φετινές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων για να εορταστεί η 74η Επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης από τις κατοχικές δυνάμεις.

Στις 17 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης το πολυθέαμα του Λαρισαίου σκηνοθέτη Βαγγέλη Κολώνα με τίτλο: «Λάρισα 1940-1944 Έτη φωτός και σκιάς» μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ιστορίας της εποχής εκείνης, από τον ζόφο του πολέμου και της κατοχής μέχρι την απελευθέρωση. Στη διάρκεια του χρονικού αυτού η Γεν.Γραμματέας της Κοινότητας και συγγραφέας Μπέττυ Μαγρίζου διάβασε αποσπάσματα από το νεοεκδοθέν βιβλίο του Λαρισαίου Εβραίου αντάρτη Σαμουήλ Μιζάν «Ήταν πιο πολύ το ξύπνημα του ανθρώπου» συγκινώντας το ακροατήριο με την αμεσότητα της αφήγησης των γεγονότων από τον εκλιπόντα συγγραφέα.

Στις 20 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε στην κατάμεστη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα η περιοδεύουσα έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Συναγωνιστής- Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» με την οποία παρουσιάζεται μια σχετικά άγνωστη πτυχή της ιστορίας, που αφορά στη συμμετοχή των Ελλήνων Εβραίων στον απελευθερωτικό αγώνα. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Μώρις Μαγρίζος και διαβάστηκε η ομιλία της διευθύντριας του ΕΜΕ κ. Ζανέτ Μπαττίνου, η οποία για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να είναι παρούσα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Στη συνέχεια η κ. Μπέττυ Μαγρίζου διάβασε και πάλι χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Σαμουήλ Μιζάν, τα οποία αναφέρονταν σε επιτυχημένες δράσεις κατά του κατακτητή στις οποίες έλαβε μέρος αλλά και στα συναισθήματα που τον κατέκλυζαν τη δύσκολη εκείνη εποχή. Αμέσως μετά η διευθύντρια της Κοινότητας κ. Αλίνα Μωυσή έκανε την ξενάγηση στην έκθεση, παρουσιάζοντας στους παρευρισκόμενους το ανεξερεύνητο και γεμάτο μηνύματα ιστορικό αφήγημα της συμμετοχής των Εβραίων στον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας. Η έκθεση θα παραμείνει στη Δημοτική Πινακοθήκη ως το τέλος του Ιανουαρίου 2019 και οργανώνονται ήδη ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό, ειδικές ξεναγήσεις για εκπαιδευτικούς, συλλόγους κ.λπ. καθώς και επισκέψεις σχολείων.

Στις 26 Οκτωβρίου και πάλι στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης παρουσιάστηκε το λεύκωμα «Η μνήμη της πόλης:  Λάρισα Κατοχή – Απελευθέρωση 1941 – 1944» που εξέδωσε ο Δήμος Λαρισαίων, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από αρχεία και συλλογές φορέων και μεμονωμένων ατόμων, μεταξύ των οποίων και  της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας.

Την Κοινότητα εκπροσώπησε στην εκδήλωση και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Καμπελής. Στο λεύκωμα παρουσιάζεται με τρόπο γλαφυρό η ιστορία της Λάρισας, από την καταστροφή και την ερήμωση του πολέμου ως την  είσοδο των ανταρτών του ΕΛΑΣ στη Λάρισα στις 23 Οκτωβρίου 1944 και την απελευθέρωση. Είχε προηγηθεί η ομώνυμη έκθεση με τις φωτογραφίες αυτές στον χώρο της Πινακοθήκης, η οποία παρέμεινε για ένα χρόνο και δέχτηκε χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών. Στην έκθεση συμμετείχε και η Κοινότητά μας με τις ελάχιστες φωτογραφίες που υπάρχουν στα αρχεία της από την εποχή εκείνη, οι οποίες εντάχθηκαν και στο λεύκωμα, μαζί με σχετικό ιστορικό κείμενο.