Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2617 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΟΥ «ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ & ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ στο Κρυονέρι Κορινθίας PDF Εκτύπωση E-mail

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη 14.11.2018 στην Κοινότητα Κρυονερίου Κορινθίας στην τελετή βράβευσης των αείμνηστων Ελλήνων Πατέρα Νικόλαο Αθανασούλη και Αθανάσιο Δημόπουλο με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» για τη διάσωση της Ελληνο-εβραίας Ρίβκα Καμχή και της οικογένειάς της από την Ναζιστική θηριωδία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κοινότητα Κρυονερίου Κορινθίας σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Η τιμητική διάκριση του «Δικαίου των Εθνών» απονέμεται σε μη Εβραίους ανά τον κόσμο που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Δίδεται από το Γιάντ Βασέμ, το Ινστιτούτο και Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, που δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ για τη διαιώνιση της μνήμης των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν με παρεμβάσεις των οικογενειών και των επισήμων, η διασωθείσα κα Ρίκβα Καχμή μαζί με δεκάδες μέλη της οικογένειάς της που ταξίδεψαν από το Ισραήλ ειδικά για την τελετή, πολλά μέλη των οικογενειών Αθανασούλη και Δημόπουλου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης και ο Αντιπεριφεριάρχης, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Άνθιμος, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορινθίας, κ. Διονυσίου, η Πρέσβυς του Ισραήλ, κα Ιρίτ Μπέν –Άμπα μαζί με αντιπροσωπεία της Πρεσβείας, ο Επιτετραμμένος της Γερμανικής Πρεσβείας, κ. Μάρκ Μπογκντάν, ο Δήμαρχος Σικυωνίων, κ. Σπύρος Σταματόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου, κ. Κώστας Ραυτόπουλος. Επίσης και πολλοί πολίτες του χωριού, μικροί και μεγάλοι, που αγκάλιασαν τους επισκέπτες από το Ισραήλ και την αντιπροσωπεία της Ισραηλινής Πρεσβείας, επιδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη ζεστή φιλοξενία του τόπου τους.  

Τα βραβείο εκ μέρους της οικογένειας του Πατέρα Αθανασούλη παρέλαβαν οι εγγονές του Μαγδαληνή και Ρενατίνα Αθανασούλη, ενώ το βραβείο του Αθανάσιου Δημόπουλου παρέλαβαν οι γιοί του, Γιώργος και Δημήτρης.

Στην κεντρική πλατεία του Κρυονερίου κυμάτιζαν οι Ελληνικές και Ισραηλινές σημαίες συμβολίζοντας τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Πριν την τελετή, αεροσκάφος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε τιμητική πτήση πάνω από το χωριό.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου οι αείμνηστοι Πατέρας Αθανασούλης και ο Αθανάσιος Δημόπουλος προσέφεραν στέγη και προστασία στην οικογένεια Καμχή και συγκεκριμένα στην Ρίβκα, τον πατέρα και την μητέρα της, Αβραάμ και Σουλαμίτ, τον αδερφό της, Γεχιέλ, τον θείο της, Ραφαήλ και την γιαγιά και τον παππού της, Ρίβκα και Γεχιέλ,  όταν τα μέλη της οικογένειας διέφυγαν στο χωριό από την Αθήνα για να αποφύγουν τις διώξεις των Ναζί.  Η οικογένεια διασώθηκε παρά τις επανειλημμένες επιδρομές των Γερμανών στην περιοχή χάρις στις ενέργειες των σωτήρων, αλλά και όλων των κατοίκων του Κρυονερίου, οι οποίοι επέδειξαν αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη προς την οικογένεια των Ελλήνων Εβραίων.

Απευθυνόμενοι στους κατοίκους του χωριού, η Ρίβκα Καμχή δήλωσε ότι η ίδια, τα δέκα παιδιά της και τα σαράντα εγγόνια της δεν θα υπήρχαν σήμερα εάν δεν είχαν ενεργήσει να προστατεύσουν την οικογένειά της ο Πατέρας Αθανασούλης και ο ΑθανάσιοςΔημόπουλος, μαζί με όλους του κατοίκους της κοινότητας.

Ως εκ τούτου, είπε ότι στην ουσία όλοι οι κάτοικοι του Κρυονερίου βραβεύονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 23.000 άνθρωποι έχουν βραβευθεί από το Γιάντ Βασέμ μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων και 353 Έλληνες.

ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΙΣΡΑΗΛ, 15.11.2018

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae