Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2655 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Της Ιωάννας Μάνδρου

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βεβήλωσης μνημείων για το Ολοκαύτωμα, αλλά και τους βανδαλισμούς εβραϊκών νεκροταφείων από ακραίους που διέπονται από ρατσιστικές και αντισημιτικές απόψεις, η χώρα μας με το Ισραήλ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση των φαινομένων της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού.

Ο πρώτος διμερής διάλογος μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί, δικαστικοί και άλλοι αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες, καθώς και ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ειδικεύονται  στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ. Τις εργασίες άνοιξε η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα Μαρία Γιαννακάκη.

Οι συζητήσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων επικεντρώθηκαν σε τρόπους καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην ποινική έρευνα για εγκλήματα μίσους, στην εκπαίδευση εισαγγελέων και δικαστών, στην ανίχνευση και δίωξη ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους, στις διαδικασίες αντιμετώπισης του αντισημιτισμού, καθώς και στην ανάλυση τρόπων αντιμετώπισης των αντισημιτικών περιστατικών στην Ελλάδα. 

Ο διμερής διάλογος αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό τη σκιά των επανειλημμένων βεβηλώσεων των μνημείων του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, του βανδαλισμού εβραϊκών νεκροταφείων και χώρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και των εκφράσεων αντισημιτισμού σε εξτρεμιστικά μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο. Η ελληνική κυβέρνηση, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (KIΣE) και η Πρεσβεία του Ισραήλ καταδίκασαν απερίφραστα τα γεγονότα βανδαλισμού κατά των εβραϊκών χώρων. 

Το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου στην Αθήνα συμπίπτει με τις αποφάσεις που έλαβαν ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την υιοθέτηση του ορισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) για τον αντισημιτισμό. Το Ισραήλ και η Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19.12.2018

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae