Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4902 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΠΡΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟ ΕΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας προθήκης του ΕΜΕ, που εμπλούτισε την μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Η προθήκη είναι αφιερωμένη στους Εβραίους της Κρήτης.

Τη βραδιά άνοιξε η διευθύντρια του ΕΜΕ, κα Ζανέτ Μπαττίνου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ενώ στη συνέχεια ο Σοφολογιότατος ραβίνος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Γκάμπριελ Νεγρίν τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Εβραίων της Κρήτης, συμπληρώνοντας ότι «… με αυτές τις βιτρίνες, δεν μνημονεύουμε τον θάνατο των θυμάτων, αλλά υμνούμε τη ζωή τους, οι ψυχές των οποίων θα ζουν για πάντα στη μνήμη μας…»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Ντόνα-Λίλιαν Καπόν που ευχαρίστησε το ΕΜΕ εκ μέρους των οικογενειών για τη συνεργασία που είχαν για την πραγματοποίηση αυτού του έργου, ενώ μίλησε για το συναισθηματικό βάρος που είχε για την ίδια η υποχρέωση να διασώσει τα κειμήλια και να αναβιώσει ένα κομμάτι του παρελθόντος που χάθηκε, με στόχο «… να μην αφήσω να ξεχαστεί ο εβραϊσμός της Κρήτης..».

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο κ. Μωυσής Καπόν, ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στο χώρο δίνοντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικές με τα εκθέματα που βασίζονται σε οικογενειακά κειμήλια των οικογενειών Καπόν, Μινέρμπο και Άλμπερτ, ενώ συνδυάζονται με σχετικά αντικείμενα από τις συλλογές του Ε.Μ.Ε.

Μεταξύ άλλων, τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους αρκετά μέλη του Συλλόγου Φίλων του ΕΜΕ, των οικογενειών Καπόν, της οικογένειας Άλμπερτ, που ταξίδεψε από την Ιταλία για τα εγκαίνια, ο τελευταίος Εβραίος της Κρήτης κ. Ιωσήφ Βεντούρας και η Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, σε παράπλευρο χώρο, προβλήθηκε, παρουσία του σκηνοθέτη, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Γ. Βαρδαρινού “Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη”,  για την μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης. Παράλληλα παρουσιάστηκε και αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό της καταστροφής, ευγενική δωρεά του κ. Μωρίς Γκορμεζάνο.

ΠΗΓΗ: ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, 18.4.2019

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae