Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2476 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ IHRA PDF Εκτύπωση E-mail

Η πρώτη σύνοδος του IHRA στα πλαίσια της προεδρίας του Λουξεμβούργου έλαβε χώρα από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου 2019 στο Mondorf-les-Bains, μια μικρή λουτρόπολη κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η πόλη επιλέχτηκε γιατί αμέσως μετά τον πόλεμο εκεί ήταν κρατούμενοι για μερικούς μήνες όλα τα ανώτερα στελέχη της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια της προανάκρισής τους πριν από τη δίκη της Νυρεμβέργης. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μιας πλάκας που παρέχει περισσότερα στοιχεία για αυτή την περίοδο.

Η σύνοδος του IHRA δεν είχε τη συνηθισμένη δομή αλλά επικεντρώθηκε κυρίως στη συζήτηση διάφορων πρότζεκτ και τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Στη σύνοδο το ΚΙΣΕ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Λεόν Σαλτιέλ, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις συνεδρίες και στις εργασίες. Το επίκεντρο του IHRA για το διάστημα 2018-2022 είναι η διασφάλιση της ιστορικής αλήθειας του Ολοκαυτώματος και η αντιμετώπιση της διαστρέβλωσης. Στα πλαίσια αυτά, έγιναν συζητήσεις για το πως ο IHRA μπορεί να αντιδρά σε αντισημιτικές επιθέσεις και φαινόμενα άρνησης του Ολοκαυτώματος και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα «γρήγορης αντίδρασης».

Για το θέμα της άρνησης και διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος αποφασίστηκε να συγκεντρώνονται περιστατικά από κάθε χώρα, ώστε να ξεκινήσει το φαινόμενο να αναλύεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος «House of Fates», που προετοιμάζει η Ουγγαρία στη Βουδαπέστη.

Η Αυστραλία έγινε αποδεκτή ως το 33ο μέλος του IHRA, κάτι που καλωσόρισαν με θέρμη  όλες οι αντιπροσωπείες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της για την ενίσχυση της ασφάλειας των εβραϊκών κοινοτήτων, της προώθησης της εκπαίδευσης του Ολοκαυτώματος και της χρήσης του ορισμού του αντισημιτισμού του IHRA στον τομέα της συλλογής συμβάντων. Προς το τέλος του 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο ότι κάθε χώρα μέλος θα έχει ένα εθνικό σχέδιο κατά του αντισημιτισμού.

Η Γερμανίδα πρέσβης ανακοίνωσε ότι το θέμα της άρνησης και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος θα αποτελέσει το επίκεντρο της Γερμανικής προεδρίας το 2020 και σκοπεύει η χώρα της να οργανώσει ένα διεθνές συνέδριο πάνω σε αυτό το θέμα.

Επίσης, συνεχίστηκαν οι συζητήσεις γύρω από τον εορτασμό των 20 χρόνων από την Διακήρυξη της Στοκχόλμης, που δημιούργησε τον IHRA.  

Τέλος, οι συμμετέχοντες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και τις προετοιμασίες της ελληνικής προεδρίας για το 2021.

ΛΕΟΝ ΣΑΛΤΙΕΛ

Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae