Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks).
On Line
Έχουμε 5900 επισκέπτες συνδεδεμένουςLog in
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΘΛΗΤΗ ΛΕΩΝ ΠΑΣΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ |
![]() |
![]() |
![]() |
Στην εκδήλωση το ΚΙΣΕ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Συμεών Λάκε, ο οποίος παρέλαβε τη διάκριση του Λέων Πασύ και την παρέδωσε στο ΚΙΣΕ.
Η ιστορία του ΛΕΩΝ ΠΑΣΥ: Ο Λέων Πασύ (Καβάλα 1906-Τελ Αβίβ 1964) ήταν Έλληνας αθλητής του στίβου, μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Καβάλας, πανελληνιονίκης, ρέκορντμαν και μέλος της εθνικής ομάδας στίβου. Το 1931 έγινε μέλος της εθνικής ομάδας στίβου, ενώ συνέχισε τις επιτυχίες του σε αγώνες κυρίως της Βορείου Ελλάδος. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της ίδιας χρονιάς ήρθε δεύτερος στα 400 και 800 μέτρα. Το 1932 συμμετείχε για πρώτη φορά στη Μακαμπιάδα του Τελ Αβίβ και αμέσως μετά στην Αίγυπτο για αγώνες της εθνικής. Το 1932, παρόλο που κέρδισε την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή. Τον Ιούλιο του 1932 στους Πανθρακικούς αγώνες κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 800 μέτρα, αλλά ο ΣΕΓΑΣ αρνήθηκε να το αναγνωρίσει. Ρέκορντμαν ήταν και με την εθνική ομάδα σκυταλοδρομίας στα 4χ400 στους Βαλκανικούς Αγώνες του Ζάγκρεμπ το 1934. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν πάλι δεύτερος στα 400 και 800 μέτρα. Τον Οκτώβριο του 1932 στους Βαλκανικούς Αγώνες της Αθήνας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα, ενώ ήρθε δεύτερος στα 400 μέτρα, πρώτος στην σκυταλοδρομία, και στα 400χ100 επίσης πρώτος. Το 1933 ο Πασύ συνέχισε τις επιτυχίες κατακτώντας τρία μετάλλια στους Βαλκανικούς Αγώνες. Το 1934 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και πήρε μεταγραφή στη Μακάμπι. Στη Θεσσαλονίκη ο Πασύ συνέχισε τις επιτυχίες, ενώ το 1935 στην Μακαμπιάδα γνώρισε την μετέπειτα γυναίκα του, Ρίβκα Αράμα. Μετά τον γάμο τους εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Τελ Αβίβ, όπου η Ρίβκα εργαζόταν ως δασκάλα.
Στην Παλαιστίνη ο Πασύ γράφτηκε στη Μακάμπι Τέλ Αβίβ και συνέχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες καταρρίπτοντας το εθνικό ρεκόρ στα 800 μέτρα. Το 1936 πήρε μέρος με αντιπροσωπευτική ομάδα της Παλαιστίνης σε αγώνες σε διάφορες γερμανικές πόλεις. Μετά το τέλος της καριέρας του συνέχισε ως προπονητής. [Πηγή βιογραφικού ιστοσελίδα kavalareghistory.weebly.com] |