Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3161 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΠΟΥΡ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο φετινός εορτασμός του Γιόμ-Κιπούρ στα Γιάννενα συγκέντρωσε περισσότερα από 320 άτομα από την Αμερική, τον Καναδά, το Μεξικό, το Ισραήλ, την Ευρώπη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κοινότητάς μας και έφτασαν με κάθε μέσον στην πόλη μας για να γιορτάσουν μαζί μας τη μεγαλύτερη γιορτή του Ιουδαϊσμού, να απολαύσουν τις γνήσιες Ρωμανιώτικες μελωδίες, και να βιώσουν τα μοναδικά συναισθήματα που νοιώθει όποιος κάνει Κιπούρ στην ιστορική Συναγωγή μας. Ανάμεσά τους, oνέος πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz, ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Μάκης Μάτσας, ο ταμίας του ΚΙΣΕ, Δανιήλ Μπεναρδούτ, τα επίτιμα μέλη της Κοινότητάς μας, κ.κ. Ραφαήλ Μωυσής και Μίμης Κοέν, βουλευτές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της πόλης μας.

Το μεσημέρι της παραμονής 4.10.2022 της μεγάλης γιορτής, ο θρησκευτικός μας λειτουργός, κ. Χαΐμ Ισχακής, τέλεσε μνημόσυνα στο νεκροταφείο και ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Γιαννιωτο-Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Το βράδυ της παραμονής, τελέστηκε με μεγάλη κατάνυξη η λειτουργία του Καλ-Νιδρέ.

Στην πρωινή λειτουργία 5.10.2022, ανήμερα της μεγάλης γιορτής, κλήθηκαν στο Σέφερ όλοι όσοι ήθελαν να μνημονεύσουν τους αποβιώσαντες συγγενείς τους και να κάνουν δωρεές για τους ιερούς σκοπούς της Κοινότητάς μας. Νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε η λειτουργία της Μινχά και ακολούθησε η λειτουργία της Νεϊλά, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα έντονης κατάνυξης με την πατροπαράδοτη ιερατική ευλογία που τέλεσαν 4 παρευρισκόμενοι Κοανείμ, και τον ήχο του Σοφάρ που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Αμέσως μετά, κόψαμε τη νηστεία όλοι μαζί σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας όπου η Κοινότητα παρέθεσε εορταστικό δείπνο σε όλους τους επισκέπτες. Μετά το τέλος του δείπνου, τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον Ελληνικό Εβραϊσμό, οι κ.κ. Δανιήλ (Ντάνης) Μπεναρδούτ και Λέων Γαβριηλίδης.    

Τον λόγο πήρε αρχικά η γενική γραμματέας της Κοινότητας, κα Αλέγρα Μάτσα, η οποία ευχαρίστησε τον κ. Χαΐμ Ισχακή για την λειτουργία του και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους επισκέπτες, ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους στα Γιάννενα.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Κοινότητας και Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος ευχήθηκε με τη σειρά του τα χρόνια πολλά και ευχαρίστησε τον κ. Ισχακή και όλους τους επισκέπτες για την ηθική και υλική υποστήριξή τους.

Ακολούθησε η βράβευση του Ντάνη Μπεναρδούτ, εν ενεργεία ταμία του ΚΙΣΕ, ο οποίος  ευχαρίστησε την Κοινότητα για την πρωτοβουλία της και υποσχέθηκε να παραμείνει πάντα στο πλευρό της από κάθε πόστο.

Στη συνέχεια, βραβεύτηκε ο αγαπητός σε όλους Λέων Γαβριηλίδης, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του ΚΙΣΕ και μέλος σχεδόν όλων των επιτροπών της Κοινότητας Αθηνών. Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, ο κ. Γαβριηλίδης, ο οποίος οργανώνει κάθε χρόνο τη μετάβαση των επισκεπτών από την Αθήνα, δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή του και αφού ευχαρίστησε την Κοινότητα για την ευγενική της πρωτοβουλία, δήλωσε ότι όσο αντέχουν οι δυνάμεις του, θα έρχεται κάθε χρόνο να γιορτάζει το Κιπούρ μαζί μας στα Γιάννενα. 

Μετά τις βραβεύσεις, τον λόγο πήρε η πρώην δασκάλα του Σχολείου της ΙΚΑ, κα Αρετή Μαλάμη, η οποία μας διηγήθηκε τα προσωπικά της βιώματα από τη σύλληψη των Γιαννιωτο-Εβραίων τα ξημερώματα του Σαββάτου 25 Μαρτίου 1944, την αγωνιώδη προσπάθεια της μητέρας της να δώσει κουβέρτες στους Εβραίους γείτονές της που ήταν συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Μαβίλη και τουρτούριζαν από το τσουχτερό κρύο, καθώς και τις μνήμες της από την πρόσληψή της σε νεαρή ηλικία στο Σχολείο της ΙΚΑ.  

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τον Λεονάρντο Μπατή (με καταγωγή από τα Γιάννενα), ο οποίος έπαιξε γνωστές μελωδίες στο κλαρίνο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, εκδότες και δημοσιογράφοι τοπικών εφημερίδων, καθώς και αρκετοί απλοί συμπολίτες μας που έχουν επανειλημμένως εκφράσει και συνεχίζουν να εκφράζουν έμπρακτα τη φιλία και υποστήριξή τους στην Κοινότητά μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους επισκέπτες που μας τίμησαν και φέτος με την παρουσία τους. Η συμπαράστασή τους δίνει ζωή στην Κοινότητά μας που αγωνίζεται σε πολύ δύσκολες συγκυρίες να επιβιώσει και να διατηρήσει ότι απέμεινε από την σπουδαία πολιτιστική της κληρονομιά. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου και καλούμε όλους τους ομόθρησκους να έρθουν να γιορτάσουν μαζί μας το Γιόμ-Κιπούρ στα Γιάννενα για να ζήσουν μία πραγματικά αξέχαστη εμπειρία! 

Ι.Κ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae