Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1560 επισκέπτες και 7 μέλη συνδεδεμένους

Log inΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2009 PDF Εκτύπωση E-mail

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009, η Νομαρχία Αθηνών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, οργάνωσαν στην Αθήνα την ετήσια εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.  

Η εκδήλωση έγινε στη Συναγωγή Αθηνών με μία συγκινητική τελετή στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, αντιπρόεδρος κ. Τάσσος Νεράντζης,

ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. κα Φεβρωνία Πατριανάκου, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Συλβάνα Ράπτη και του ΣΥΡΙΖΑ κα Αλίκη Παπαδομιχελάκη, οι βουλευτές κ. Άρης Σταθάκης, Πέτρος Ευθυμίου και Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο νομάρχης Αθηνών κ. Ιωάννης Σγουρός, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, οι πρέσβεις του Ισραήλ κ. Αλί Γιαχία, της Ιταλίας κ. Σκαράντε και της Γερμανίας κ. Σουλτχάις, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, νομαρχιακοί παράγοντες, όμηροι επιζώντες των ναζιστικών στρατοπέδων και εκπρόσωποι του Ελληνικού Εβραϊσμού.

Ο τελετάρχης κ. Άρης Εμμανουήλ ξεκίνησε την εκδήλωση με την ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο του Πρίμο Λέβι «Εάν αυτός είναι ο άνθρωπος» και στη συνέχεια επτά όμηροι άναψαν τα κεριά της μενορά στη μνήμη των θυμάτων. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ο τελετάρχης καλούσε τους ομήρους να ανάψουν τα κεριά αναφέροντας, εκτός από το όνομά τους, τον αριθμό του βραχίονά τους καθώς και το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο είχαν σταλεί. Το έβδομο κερί ανάφτηκε από έναν όμηρο και από τους εκπροσώπους της δεύτερης και τρίτης γενιάς, ενέργεια που προτρέπει τις νεότερες γενιές να θυμούνται και να διδάσκονται από την Ιστορία.  

Η τελετή συνεχίστηκε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Ραββίνο Αθηνών κ. Ιακώβ Αράρ και τον Ραββίνο κ. Ισαάκ Μιζάν. Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις του νομάρχη Αθηνών, του δημάρχου Αθηναίων, του προέδρου της Ι.Κ. Αθηνών κ. Βενιαμίν Αλμπάλα, του προέδρου του Κ.Ι.Σ. κ. Μωϋσή Κωνσταντίνη και του εκπροσώπου της Ένωσης Ελλήνων Ομήρων Επιζώντων Ναζιστικών Στρατοπέδων κ. Ισαάκ Μιζάν.

Επίσημος ομιλητής ήταν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του διωγμού των Ελλήνων Εβραίων.

Η υψίφωνος κα Ειρήνη Καράγιαννη πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση ερμηνεύοντας ελληνικά και εβραϊκά τραγούδια με τη συνοδεία του κ. Δημήτρη Κουρζάκη στην κιθάρα. 

Η τελετή τελείωσε με τον ύμνο Ελί- Ελί και την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων. 

 


Στη φωτογραφία ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με ομήρους

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae